Megy a kormányfő, robbantás a tv-nél, élő pajzs lett a civilekből

NT

2012. augusztus 6., hétfő 12:13, frissítve: hétfő 18:33

Két hónappal a kinevezése után távoznia kellett posztjáról Rijád Hidzsáb szíriai miniszterelnöknek. A politikus szóvivője az egyik helyi televízióban közölte: Hidzsáb dezertált és csatlakozott a forradalomhoz. Hétfőn ezt megelőzően pokolgépes támadás érte a szíriai állami rádió és televízió épületét Damaszkuszban. Emberi jogi szervezetek szerint egyébként a július volt a legvéresebb hónap a harcok kezdete óta. Az összecsapásokban a felkelők élő pajzsként használják a civileket.

Leváltották Rijád Hidzsáb szíriai miniszterelnököt, mindössze két hónappal kinevezése után – jelentette hétfőn a damaszkuszi televízió. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint Hidzsáb elmenekült a közel másfél év óta erőszak sújtotta országból.

Dezertált a miniszterelnök?

Dezertált Szíriából és csatlakozott a kormányellenes lázadókhoz Rijád Hidzsáb szíriai miniszterelnök – ezt már a politikus szóvivője mondta az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban. A szóvivő Hidzsáb nevében olvasott fel egy közleményt, s az abban foglaltak szerint a szíriai miniszterelnök harcos lett és csatlakozott a forradalomhoz. A televízióban elhangzottakkal párhuzamosan – a Szíriai Szabad Hadsereg közlése alapján  – arról érkeztek hírek: a miniszterelnök mellett további három miniszter is dezertált.

Ismert, Bassár al-Aszad szíriai elnök a májusi parlamenti választásokat követően, júniusban nevezte ki Hidzsábot, aki korábban mezőgazdasági miniszter volt. A vezetés akkor azt állította, hogy Hidzsáb kinevezése a reformok irányába tett lépés, az ellenzék azonban ámításnak nevezte ezt.

Robbantás

Hétfőn pokolgépes támadás érte a szíriai állami rádió és televízió damaszkuszi központi épületét, a robbanásban legalább hárman megsérültek. A pokolgép az épület harmadik emeletén robbant fel, de adását sem a tv, sem a rádió nem szakította meg. Egy magánkézben lévő televízió felvételein látható, ahogy az állami tv munkatársai megpróbálják felmérni a károkat, és segítenek sérült kollégáiknak. A televízió épülete körül legutoljára szombatra virradóra volt incidens, akkor a felkelők támadták.

Fotó: Reuters / Yazan Homsy


Továbbra is ostrom alatt

Damaszkuszt ugyan visszafoglalták a kormányerők a szíriai felkelőktől, de a második legnagyobb szír város továbbra is ostrom alatt van, Aleppót két hete tüzérséggel lövi a hadsereg. A harcban álló felek között megy a vádaskodás, arra vonatkozóan, hogy ki felelős a vérengzésekért.  Emberi jogi szervezetek szerint a július volt a legvéresebb hónap a harcok kezdete óta. A tavaly március óta kitört kormányellenes felkelésben eddig több mint húszezren haltak meg, vélekednek.

Fotó: Reuters / Yazan Homsy


Az áldozatok számát bizonyítja az a tömegsír is, melyet a szíriai tájékoztatási minisztérium mutatott be a sajtó képviselőinek. Állításuk szerint azoknak a szíriai katonáknak és civil lakosoknak holttesteit találták meg, akik egy dél-damaszkuszi támadásban vesztették életüket, ahol az utóbbi hetekben rendszeressé váltak az összecsapások a felkelők és a kormányerők között. A német források már visszafogottabbak a kormánynál, ők azt állítják: Damaszkusztól délre legalább 64 embert ölt meg a hadsereg.

A Magyar Nemzet vezércikkei:

A háború vonzásában (részlet): Másfél éve nemegyszer hallgathatták meg a védelmi, biztonságpolitikai témákkal foglalkozó újságírók a nyugati vezetők ígéretét, miszerint nem lesz beavatkozás Líbiában. Aztán – ahogy Oroszország félrenézett a Biztonsági Tanácsban – mégiscsak lett. A „lakosság védelmére” szóló humanitárius mandátumból végül széles körű intervenció bontakozott ki, s ha Kadhafi líbiai vezetőt nem is úgy sikerült eliminálni, ahogy a parasztot veszik le a sakktábláról (mintegy hét hónapig kitartott a rezsim); a lényeg az, hogy külső segítséggel rezsimváltás történt. Azóta ha a fősodrú médiumok immár elég magas ingerküszöbét Líbiával szemben meghaladja egy hír, megbizonyosodhatunk arról, hogy milyen szépen is virágzik a líbiai demokrácia a különböző fegyveres bandák uralta, egykor országnak nevezhető entitás helyén, az észak-afrikai homokban.

Szíriai hadszíntér
(részlet): Súlyos csapást szenvedett el tegnap a szíriai hatalom, amely eddig a legeredményesebben dacolt az arab tavasz fedőnevű geopolitikai folyamat feltartóztathatatlannak tűnő menetelésével . A nyugati hatalmak és Nyugat-barát térségi rezsimek által támogatott fegyveres csoportok öngyilkos terrortámadása megölte az ország vezetésének több tagját, köztük az ortodox keresztény védelmi minisztert, illetve helyettesét, aki nem mellékesen Bassár el-Aszad elnök sógora is. A merénylet azzá a lélektani fordulóponttá válhat, amelytől az út a rendszer és az ország összeomlásához vezet.

Élő pajzs

Korábbi cikkében az mno.hu az élő pajzsról is beszámolt a szíriai felkelők Aleppo sűrűn lakott negyedeiben kialakított hadállásaival kapcsolatban. A The Sunday Times helyi tudósításaira alapozva azt írta hasábjain, a felkelők emberi pajzsként használják a civil lakosságot.

Az emberi páncélként használt civilek mellett a falhoz térdepeltetett, legéppuskázott Sabiha milícia tagjairól is érkeztek beszámolók Szíriából. Aleppóban nem sok rokonszenv övezte a Sabiha helyi vezetőjét, ám széles körű megbotránkozást keltett, ahogy fiával és három másik rokonával együtt kivégezték, és erről filmfelvételt is készítettek – áll szintén a britek vezető napilapjában.

A Bassár el-Aszad szíriai államfő rezsimje ellen harcoló Szabad Szíriai Hadsereg egyre erősebb, mivel „szaúdi pénzből” most már páncélos-elhárító, légvédelmi és mesterlövész-fegyverekhez is hozzájut – derül ki a tömeglap tudósításaiból. A vérengzés és kegyetlenkedés mindenesetre egy tragédia, amely Ban Ki Mun szerint már az emberiesség elleni bűntett fogalma felé közelít.

Clinton hosszabbít

Vasárnap amerikai részről érkezett a bejelentés, hogy a jövő héten Szíriáról is kétoldali konzultációt folytat majd Hillary Clinton Törökországban. Victoria Nuland újságíróknak elmondta, hogy a megbeszéléseket augusztus 11-én, szombaton tartják. A washingtoni diplomácia irányítója jelenleg afrikai körútjának egyik állomásán, Malawiban tartózkodik.

A gyermek és családja az utcára kényszerültek
A gyermek és családja az utcára kényszerültek
Fotó: Reuters / Yazan Homsy


Elit alakulat a tévében

Az al-Arabíja tévé pedig képeket mutatott vasárnap a Szíriában elrabolt irániakról, akik között a felkelők szerint olyanok is vannak, akik az iráni Forradalmi Gárda tagjai. A dubaji székhelyű, szaúd-arábiai tőkével működő állomás által sugárzott felvételen a lázadók egy embere elmondta, hogy 48 iránit fogtak el, és a kihallgatások során kiderült, hogy közöttük vannak olyanok, akik az iráni elit alakulat tagjai.

A szíriai miniszterelnök dezertálása az jelenti, hogy Bassár el-Aszad elnök elvesztette az ellenőrzést országa felett, és az emberek úgy hiszik, hogy a napjai meg vannak számlálva - jelentette ki az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője hétfőn Washingtonban az AFP francia hírügynökségnek.

Szíria demokratikus lehet a maga módján – véli a Magyar Nemzetnek adott interjújában Tálas Péter. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára nem sok reményt lát Bassár el-Aszad rendszerének fennmaradására, s rámutat, a közel-keleti ország útja a demokrácia felé egyáltalán nem egyenes, de nem is feltétlenül ezt várják el tőle.

Egyre több támadás éri az Aszad-ellenes erők részéről a kisebbségben élő keresztényeket, mert a lázadók potenciális veszélyforrásnak, a regnáló elnök támogatóinak tartják őket. A keresztényellenesség fokozódásáról tanúskodik a Reuters által készített fotó is, amelyen egy lázadó papi öltözékben, fegyverrel és egy letört kereszttel a kezében fényképezkedik.

Korábban egyébként a keresztények is csatlakoztak a Bassár el-Aszad rezsimje elleni kormányellenes tüntetéshez, ám később visszavonultak a lázadásoktól, ugyanis úgy voltak vele: kiszámíthatóbb számukra egy diktatúra által biztosított vallásszabadság, mint az iraki vagy egyiptomi példa.

Forrás: MNO,MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.