Mehetnek vissza a magyar romák Kanadába

MNO

2016. február 9., kedd 14:27, frissítve: kedd 16:12

Kanada bevándorlási minisztere, John McCallum engedélyt adott rá, hogy egy korábban Magyarországra visszaküldött roma család visszatérjen az országba.

Kanada bevándorlási minisztere legutóbbi döntése precedensértékű lehet a romák Kanadába vándorlása kapcsán – adta hírül a Kanadai Magyar Hírlap. John McCallum ugyanis engedélyt adott a Pusuma-Daróczi családnak, hogy visszatérjenek az országba menekültként. Ez azt is jelenti, hogy felülvizsgálhatják a sok száz elutasított kérelmet is.

A fiatal család 2009-ben kért először menekültstátuszt, de a pozitív válasz csak most érkezett: innentől kezdve szabad az út a végleges letelepedési státuszig.

Korábban Viktor Hohots kanadai ügyvéd képviselte a családot és még sok magyar állampolgárt, ám Hohots hanyag munkát végzett és nem fordított le néhány fontos iratot, így a több száz roma és magyar állampolgárnak elutasították a kérelmét.

Pusuma József azt tervezi, hogy Torontóban majd egy magyar éttermet nyitnak.

Kanada még 2008-ban törölte el a vízumkényszert Magyarországgal szemben, ezt követően romák tömegei vették az irányt az észak-amerikai országba. A kanadai kormány végül már Magyarországon elhelyezett plakátokkal próbálta elejét venni a komoly mértékű kivándorlásnak.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.