Melegházasság: a norvég evangélikus egyház is belement

MNO

2017. január 30., hétfő 17:56

Ezentúl a Norvég Evangélikus Egyház lelkészei – összhangba több más külföldi protestáns felekezettel – azonos neműeket is összeadhatnak – írja a Reuters. Ez magával hozza a nemsemleges liturgikus nyelvezetet is, úgyhogy például kikopnak a szertartásból a menyasszony és a vőlegény szavak.

A francia protestánsok és az amerikai presbiteriánusok 2015-ben fogadták el a melegházasságot, most a norvégok 73 százalékát magába foglaló egyház is megtette ezt.

„Remélem, hogy a világ összes egyházát inspirálja majd ez az új szertartás” – mondta el Gard Sandaker-Nielsen, aki annak a mozgalomnak a vezetője, ami az Evangélikus Egyházban a szabályok megváltoztatásáért kampányolt.

Norvégia egyébként is a liberális megközelítés híve: 1993-ben második országként – Dánia után – törvényt alkottak az azonos neműek bejegyzett élettársi viszonyáról, 2009-ben pedig már a melegházasság is törvényes volt az északi országban.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.