Melegítsünk be influenzaoltás előtt?

Betegszoba.hu

2012. március 20., kedd 14:03

Az nem újdonság, hogy egy focimeccs előtt érdemes bemelegíteni, de a Sydney Egyetem kutatói most azt próbálják bebizonyítani, hogy az oltás előtt végzett bemelegítés fokozhatja az influenza elleni oltóanyag hatékonyságát, és az idősekben csökkentheti a megbetegedés és a halálozás arányát.

Az influenzával összefüggő halálozások kilencvenöt százaléka 65 éven felüliek esetében következik be, a védőoltások hatékonysága azonban az életkor növekedésével csökken. Az ausztrál kutatók most toborozzák a résztvevőket a világon egyedülálló kísérlethez, amellyel azt próbálják meghatározni, hogy a vakcina beadása előtt végzett rövid testmozgás fokozza-e az oltóanyag hatékonyságát.

Dr. Kate Edwards, a kutatás vezetője elmondta, hogy hagyományosan adjuvánsokkal, más anyagok hatását módosító farmakológiai vagy immunológiai ágensekkel fokozzák az oltóanyagok hatékonyságát. A gazdaszervezet fiziológiájának módosítása a vakcinára adott válasz javítására újszerű megközelítésnek számít. A módszert fiatal, egészséges emberekben már bizonyították, az ő esetükben az oltóanyag fokozott hatékonysága még nagyobb védettséget jelent. Idős betegekben azonban, akiknek szükségük van az influenza elleni oltóanyag védelmére, jelentős változás következhet be a kimenetel tekintetében.

Edwards azt is hozzátette, hogy az oltás előtti bemelegítő testmozgás nagyon rugalmas módszer, nem jár költségekkel, és könnyedén ki lehet fejleszteni olyan gyakorlatokat, amelyeket mindenki el tud végezni. Ezzel szemben az adjuvánsok kifejlesztése hosszadalmas és nagyon bonyolult eljárás, és a mellékhatások, a klinikai kísérletek, a költségek illetve a biztonsági aggályok miatt valójában nagyon kevés adjuváns kerül a piacra.

Amennyiben a módszer sikeresnek bizonyul, óriási jelentőséggel bírhat a fejlődő országokban a védőoltások alkalmazásában: ha fokozza az immunválaszt, a vakcinák dózisát csökkenteni lehet, így azokon a területeken is elérhetőbbé válhatnak az oltóanyagok, ahol eddig a költségek akadályozták rutinszerű alkalmazásukat.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.