Menekültközpont nyílt a válság sújtotta országban

WL

2012. április 30., hétfő 21:29

A görög hatóságok megnyitották az ország első menekültközpontját, és a rendőrség hétfői közlése szerint az intézmény már az előző nap fogadott illegális menekülteket.

Az Athén északi peremén lévő Amigdalezában létesített központ 1200 ember elhelyezésére alkalmas. A helyi lakosok korábban többször tüntettek az építkezés ellen, mert attól tartanak, hogy a menekültek jelenléte miatt megnő a bűncselekmények száma a városrészben.

Az Európai Unió délkeleti határán fekvő Görögország az Európába irányuló illegális bevándorlás egyik legjelentősebb kapuja. A gazdasági válság mellett ez az egyik legsúlyosabb szociális problémája az országnak, ahol 11,5 millió hazai állampolgár mellett több mint egymillió, távoli térségekből érkezett bevándorló él, felük az utóbbi három évben érkezett az országba. A bevándorlók áradatával párhuzamosan többszörösére nőtt a bűncselekmények száma.

A bevándorlás az egyik központi témája a parlamenti választásoknak, amelyeknek az első fordulója május 6-án lesz. A görög kormány nemrég új bevándorlási politikát fogadott el.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.