Mérgező anyag került egy festékgyári tűz után egy szászvárosi patakba

MTI

2017. szeptember 13., szerda 18:08, frissítve: szerda 18:25

Súlyos környezeti károkat okozott Erdélyben egy szászvárosi festékgyárban kedden keletkezett tűz. Az Orastioara és Városvíz-patakba jutott mérgező anyagok teljesen elpusztították a patakok élővilágát, és a Marosban is halpusztulást idéztek elő – közölte szerdán az Agerpres hírügynökség.

A festékgyárban kedd délután történt robbanás, melynek következtében egy munkás súlyosan megsérült, és tűz ütött ki. Hunyad, Fehér, Szeben, Temes és Gorj megye ötven tűzoltója tizenkét tűzoltóautóval húsz órán át küzdött a lángokkal, míg sikerült eloltani a tüzet, mely a festékgyár telephelyén 5000 négyzetméteres felületre terjedt ki. A légkörbe került mérgező füst miatt kedd este a hatóságok evakuálták a lakókat a közeli tömbházakból. Mintegy 360 személynek kellett a távolabb lakó rokonainál, ismerőseinél menedéket keresni, vagy egy – a hatóságok által kijelölt – sportcsarnokban éjszakázni.

Szép Róbert, a romániai Környezetvédelmi Őrség helyettes vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a légköri viszonyok miatt a mérgező füst nagy magasságokban oszlott szét, így nem veszélyeztette a lakosság egészségét, az Orastioara és a Városvíz patakban azonban teljesen elpusztult az élővilág. A szennyezett vízből a Marosba is jutott, hiszen a Városvíz Szászvárostól három kilométerre ömlik a folyóba.

A Romániai Vizek Országos Hivatala úszótorlaszokkal próbálta megfékezni az Orastioara patakba jutott mérgező anyagokat, de ezek egy része feloldódott a patakvízben, és a Városvíz patakba, majd a Marosba jutott. A szakemberek a Városvíz patakon és mintegy húsz kilométerrel alább a Maroson is úszógátakat építettek a vízbe jutott szerves anyagok kiszűrésére. Amint az Agerpres hírügynökség fogalmazott: reményeik szerint a gátak az elkövetkező órákban teljesen megakadályozzák a mérgező anyagok továbbterjedését.

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.