Merkel: Együtt vonulunk be és együtt vonulunk ki

tt

2012. május 10., csütörtök 12:30, frissítve: csütörtök 12:38

A német kancellár szerint a nemzetközi erők afganisztáni küldetését közösen kell befejezni.

Angela Merkel csütörtökön a Bundestagban – a német törvényhozás alsóházában – a legfejlettebb ipari országok és Oroszország (G8) májusi csúcstalálkozóján és a NATO chicagói csúcsértekezletén képviselendő német álláspontot ismertetve elmondta: Berlin ragaszkodik az „együtt vonulunk be és együtt vonulunk ki” elvéhez.

A NATO parancsoksága alatt álló nemzetközi biztonsági erők (ISAF) a tervek szerint 2014 végéig hagyják el Afganisztánt. Francois Hollande megválasztott francia elnök azonban a választási kampányban azt ígérte, hogy a francia csapatokat már 2012-ben kivonják az ázsiai országból.

Az MNO korábban megírta: A NATO a francia elnökválasztástól függetlenül ragaszkodik az afganisztáni kivonulás menetrendjéhez – fejtette ki Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár és Angela Merkel német kancellár.


Merkel szerint a küldetés több fontos célját sikerült elérni, így az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet számára Afganisztán már nem menedékhely, ahová bármikor vissza lehet vonulni, a tálib szélsőségesek ereje pedig jelentősen csökkent, miközben az afgán biztonsági erők létszámát sikerült a tervezett 360 ezerre emelni.

Fotó: Reuters

 


A május 20-án kezdődő kétnapos NATO-csúcson több mint 60 ország és szervezet vesz részt, köztük az Európai Unió. Merkel szerint igen kedvező fejlemény, hogy jelentős számban lesznek jelen partnerek az értekezleten, hiszen Berlin az észak-atlanti szövetség kapcsolatainak minél szélesebb körű kiterjesztését javasolja, és az észak-atlanti mellett az Európán belüli biztonsági együttműködésre is nagy hangsúlyt helyez.

Afganisztán és a partneri kapcsolatok mellett ugyancsak kiemelt téma lesz a NATO katonai képességeinek fejlesztése, ezen belül pedig a Kelet-Európában telepíteni tervezett rakétavédelmi rendszer kérdése. A kezdeményezés elutasítást vált ki Oroszországban. Merkel beszédében a NATO és Oroszország közötti együttműködésre szólított fel, és úgy vélte, hogy a rakétapajzs ügyében folytatandó együttműködés „minőségileg új fejezetet nyithat” az észak-atlanti szövetség és Moszkva kapcsolatában. Hangsúlyozta: Németországnak „elemi érdeke”, hogy a rakétapajzs körüli vita párbeszéddé szelídüljön, és eredményre vezessen.

Előzőleg, május 18-án ugyancsak az egyesült államokbeli Camp Davidben rendezik a G8 csoport csúcsértekezletét, amelyen Németország szorgalmazza majd, hogy fokozzák az éghajlatváltozás hatásainak kezelését célzó erőfeszítéseket – mondta a kancellár. Emlékeztetett: a nemzetközi közösség abban állapodott meg, hogy a középhőmérséklet világszerte legfeljebb 2 Celsius-fokkal emelkedhet a 2020-ig tartó időszakban az ipari forradalom előtti időszakhoz képest. Hangsúlyozta: jóval többet kell tenni azért, hogy sikerüljön e szint alatt tartani a globális felmelegedés mértékét.

Gazdasági kérdésekkel kapcsolatban hangsúlyozta: az euróövezeti válságot nem lehet a közpénzből finanszírozott gazdaságélénkítés eszközével kezelni, mert azzal csak ismét a válság mélyére süllyedne az euróövezet. A válság megoldása „hosszú és megerőltető folyamat”, és csak az államadósság csökkentésével, valamint a versenyképesség növelésével sikerülhet. Ugyanakkor a stratégia „két pilléren nyugszik”, amelyek közül az adósságcsökkentés csak az egyik, a másik pedig a növekedés és a foglalkoztatás ösztönzése – fejtette ki Merkel, utalva a megválasztott francia elnök részéről érkező követelésre, miszerint a gazdasági növekedést ösztönző intézkedésekkel kell kiegészíteni a költségvetési fegyelmet és adósságcsökkentést előíró fiskális paktumot.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.