Merkel két hét múlva megbeszélheti Orbánnal, amit akar

MN

2017. október 4., szerda 16:56, frissítve: csütörtök 08:11

Közzétették az Európai Tanács honlapján a következő, október 19-i uniós csúcstalálkozó tervezett napirendjét. E szerint az állam- és kormányfők „a leginkább égető kérdésekről, így többek közt a migrációról, a védelemről, a külügyekről és a digitalizációról tárgyalnak majd” Brüsszelben.

Orbán Viktor magyar kormányfő számára természetesen a migráció lesz a legfontosabb, hiszen szinte teljes politikáját a menekültek és bevándorlók elutasításának szentelte. Ezen belül is napirendre kerül a közös európai menekültügyi rendszer reformja. Kiderül tehát, hogy mi van az asztalon, a sokat emlegetett Soros-terv vagy valami egészen más.

Az Európai Tanács ülésére némileg megnyugodva és megerősödve érkezhet Angela Merkel német kancellár, aki szeptember 24-én negyedszer is megnyerte a hazai választásokat. Eljön az alkalom, hogy szót váltson Orbánnal, ahogy korábban ígérte. Még a választások előtt, egy interjúban utalt a menekültügyben elutasító magyar álláspontra, mikor azt mondta: nem elfogadható, hogy egy kormány azt mondja, nem érdekli az Európai Bíróság ítélete.

Arra a kérdésre, hogy ki kell-e zárni Magyarországot az EU-ból, ha mégsem hajtja végre az Európai Bíróság kvótaügyben hozott ítéletét, Merkel azt mondta: számára Európa a jog térsége, ezért ez a legalapvetőbb kérdéseket érinti. „Az Európai Tanács októberi ülésén beszélnünk kell erről” – üzent akkor a magyar miniszterelnöknek is, és október 19. lesz a napja, hogy ezt a beszélgetést meg lehet ejteni.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.