Merkel két hét múlva megbeszélheti Orbánnal, amit akar

MN

2017. október 4., szerda 16:56, frissítve: csütörtök 08:11

Közzétették az Európai Tanács honlapján a következő, október 19-i uniós csúcstalálkozó tervezett napirendjét. E szerint az állam- és kormányfők „a leginkább égető kérdésekről, így többek közt a migrációról, a védelemről, a külügyekről és a digitalizációról tárgyalnak majd” Brüsszelben.

Orbán Viktor magyar kormányfő számára természetesen a migráció lesz a legfontosabb, hiszen szinte teljes politikáját a menekültek és bevándorlók elutasításának szentelte. Ezen belül is napirendre kerül a közös európai menekültügyi rendszer reformja. Kiderül tehát, hogy mi van az asztalon, a sokat emlegetett Soros-terv vagy valami egészen más.

Az Európai Tanács ülésére némileg megnyugodva és megerősödve érkezhet Angela Merkel német kancellár, aki szeptember 24-én negyedszer is megnyerte a hazai választásokat. Eljön az alkalom, hogy szót váltson Orbánnal, ahogy korábban ígérte. Még a választások előtt, egy interjúban utalt a menekültügyben elutasító magyar álláspontra, mikor azt mondta: nem elfogadható, hogy egy kormány azt mondja, nem érdekli az Európai Bíróság ítélete.

Arra a kérdésre, hogy ki kell-e zárni Magyarországot az EU-ból, ha mégsem hajtja végre az Európai Bíróság kvótaügyben hozott ítéletét, Merkel azt mondta: számára Európa a jog térsége, ezért ez a legalapvetőbb kérdéseket érinti. „Az Európai Tanács októberi ülésén beszélnünk kell erről” – üzent akkor a magyar miniszterelnöknek is, és október 19. lesz a napja, hogy ezt a beszélgetést meg lehet ejteni.

A szerkesztő ajánlja

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.