Merkel október 18-án tárgyalna a német kormányalakításról

MN

2017. október 9., hétfő 12:50, frissítve: hétfő 12:58

Október 18-ára hívja meg a CDU–CSU német jobbközép pártszövetség a liberális FDP-t és a Zöldeket a kormányzati együttműködés lehetőségeinek felmérést célzó első egyeztetésre – jelentette be hétfőn Berlinben Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke.

A testvérpárt CSU vezetőjével, Horst Seehofer bajor kormányfővel tartott tájékoztatóján elmondta: a pártszövetség azt tervezi, hogy október 18-án először az FDP-vel, majd a Zöldekkel folytatják le az első, úgynevezett szondázó megbeszélést, majd két nappal később, 20-án mind a két lehetséges koalíciós partnerrel együtt tartanak egy második fordulót.

Angela Merkel kiemelte, hogy vasárnap egy „klasszikus kompromisszummal” lezárták a menekültekről a pártszövetségen belül folytatott vitákat, ami lehetővé teszi, hogy a CDU–CSU egységesen, közös álláspontot képviselve kezdje el a kormányalakítás folyamatát.

Horst Seehofer hangsúlyozta, hogy pártja nagyon elégedett a kompromisszummal, írja az MTI.

A kancellár a CDU–CSU közös ifjúsági szervezetének (Junge Union – JU) drezdai konferenciáján, október 7-én elmondott beszédében jelentette ki először, hogy a pártok színei alapján (CDU–CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) elnevezett Jamaika-koalíció megkötése a célja.

Merkel korábban rendre arról beszélt, hogy valamennyi lehetséges koalíciós partnerrel, így a szociáldemokratákkal is egyeztetni kell a kormányzati együttműködés lehetőségéről – a JU tanácskozásán viszont azt mondta, hogy az SPD „belátható időn belül nem lesz kormányképes szövetségi szinten”, ezért kell az FDP-vel és a Zöldekkel egyeztetni. A tárgyalások nehezek lesznek, de mindent meg kell tenni azért, hogy „megbízható és stabil” kormány alakuljon – hangoztatta a CDU elnöke. Rámutatott arra is, hogy ez a négy párt még soha nem kormányzott együtt szövetségi szinten.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.