Merkel október 18-án tárgyalna a német kormányalakításról

MN

2017. október 9., hétfő 12:50, frissítve: hétfő 12:58

Október 18-ára hívja meg a CDU–CSU német jobbközép pártszövetség a liberális FDP-t és a Zöldeket a kormányzati együttműködés lehetőségeinek felmérést célzó első egyeztetésre – jelentette be hétfőn Berlinben Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke.

A testvérpárt CSU vezetőjével, Horst Seehofer bajor kormányfővel tartott tájékoztatóján elmondta: a pártszövetség azt tervezi, hogy október 18-án először az FDP-vel, majd a Zöldekkel folytatják le az első, úgynevezett szondázó megbeszélést, majd két nappal később, 20-án mind a két lehetséges koalíciós partnerrel együtt tartanak egy második fordulót.

Angela Merkel kiemelte, hogy vasárnap egy „klasszikus kompromisszummal” lezárták a menekültekről a pártszövetségen belül folytatott vitákat, ami lehetővé teszi, hogy a CDU–CSU egységesen, közös álláspontot képviselve kezdje el a kormányalakítás folyamatát.

Horst Seehofer hangsúlyozta, hogy pártja nagyon elégedett a kompromisszummal, írja az MTI.

A kancellár a CDU–CSU közös ifjúsági szervezetének (Junge Union – JU) drezdai konferenciáján, október 7-én elmondott beszédében jelentette ki először, hogy a pártok színei alapján (CDU–CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) elnevezett Jamaika-koalíció megkötése a célja.

Merkel korábban rendre arról beszélt, hogy valamennyi lehetséges koalíciós partnerrel, így a szociáldemokratákkal is egyeztetni kell a kormányzati együttműködés lehetőségéről – a JU tanácskozásán viszont azt mondta, hogy az SPD „belátható időn belül nem lesz kormányképes szövetségi szinten”, ezért kell az FDP-vel és a Zöldekkel egyeztetni. A tárgyalások nehezek lesznek, de mindent meg kell tenni azért, hogy „megbízható és stabil” kormány alakuljon – hangoztatta a CDU elnöke. Rámutatott arra is, hogy ez a négy párt még soha nem kormányzott együtt szövetségi szinten.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.