Merkel rápirított a görögökre

MTI

2016. március 5., szombat 21:45, frissítve: vasárnap 10:55

Görögországnak be kell hoznia a késlekedését a menekültek elhelyezésével kapcsolatban, az Európai Uniónak pedig segítenie kell ebben – mondta Angela Merkel a Bild am Sonntag című lapban vasárnap megjelenő, de egyes részleteiben már szombaton nyilvánosságra hozott interjújában. Ugyanezen a napon az egyik görögországi régió kormányzója szükségállapot bevezetését sürgette kormányától az idomeni menekülttábornak otthont adó körzetben.

A német kancellár hangsúlyozta: Görögországnak „villámgyorsan” be kell hoznia késlekedését, mivel eredetileg azt ígérte, hogy 2015 végéig ötvenezer menekült számára biztosít tisztességes szállást. „Az Alexisz Ciprasszal folytatott tárgyalásaim alapján tudom, hogy a görög miniszterelnöknek valóban szándékában áll a vállalás teljesítése, de szüksége van a segítségünkre, az EU-nak ezért kell szolidaritást vállalnia” – hangsúlyozta Merkel.

A kancellár szerint Ausztriát és a balkáni országokat jelentős felelősség terheli azért, hogy a határellenőrzés egyoldalúan bevezetett szigorításával megváltoztatták a görögországi helyzetet.

A Bild szombati száma megszólaltatta Cipraszt is, aki maga is segítséget kért az európaiaktól. Hozzátette ugyanakkor, hogy Görögország nem kívánja „bezárni”, azaz saját területén tartóztatni azokat a menedékkérőket, akik folytatni akarják útjukat Európa északnyugati része felé.

Szükségállapot bevezetését sürgetik

Ugyanezen a napon a macedón–görög határnál lévő idomeni menekülttábornak otthont adó görögországi Közép-Makedónia régió kormányzója sürgette, hogy az athéni kormány vezessen be szükségállapotot az általa irányított közigazgatási területen. Aposztolosz Dzidzikosztasz a táborban tartott látogatásán úgy fogalmazott: „súlyos humanitárius válság alakult ki, arra kértem a kormányt, hogy hirdessen szükségállapotot a térségben. […] Ez így nem mehet tovább!”

Fegyvereseket vetnek be a bolgárok

Bulgária a fegyveres testületek több mint négyszáz tagját készül a Görögországgal közös határára vezényelni, hogy útját állja a menekültek esetleges újabb tömeges hullámának – jelentette be a miniszterelnök szombaton. Ugyan ezen a napon hazánkban kétszázharmincegy migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség határzár tiltott átlépése miatt, határzár megrongálásának bűntette miatt két terhelt ellen indult eljárás.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.