Merkel: Rendszeres kapcsolatra van szükség Törökországgal

MTI

2018. január 20., szombat 20:35, frissítve: szombat 21:37

Angela Merkel német kancellár szombaton Szófiában azt mondta: támogatja, hogy folytatódjon a párbeszéd Törökország és az Európai Unió között.

Angela Merkel német kancellár szombaton Szófiában azt mondta: támogatja, hogy folytatódjon a párbeszéd Törökország és az Európai Unió között. A bolgár fővárosban tartott sajtótájékoztatóján Merkel azt hangsúlyozta, hogy rendszeres kapcsolatra van szükség Brüsszel és Törökország között, és a feleknek nyíltan kellene beszélniük minden ügyről.

Kijelentésével támogatta vendéglátója, Bojko Boriszov bolgár kormányfő kezdeményezését, miszerint tartsanak csúcsértekezletet Törökország, az Európai Bizottság és az Európai Parlament vezetői, hogy nyíltan átbeszéljenek minden vitás kérdést. A Várnába tervezett tanácskozás időpontját még nem tűzték ki.

„Érvényesülni akarunk a világban, fel akarjuk emelni a hangunkat, és képviselni akarjuk az értékeinket – mondta a politikus. – Ez természetesen azt jelenti, hogy együtt kell cselekednünk” – tette hozzá.

Merkel a kínai kapcsolatokról is tárgyalt Bojko Boriszov bolgár kormányfővel. „Ebben a kérdésben egy hangon kell megszólalnunk” – szögezte le. Peking elmélyítené a gazdasági és a politikai együttműködést 16 közép- és kelet-európai országgal (köztük Magyarországgal), közülük tizenegy az EU tagja.

A német vezető azért érkezett pár órás villámlátogatásra Szófiába, hogy a bolgár miniszterelnökkel tárgyaljon Bulgária soros elnökségének prioritásairól. A balkáni ország az év elején vette át az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét Észtországtól. A politikusok napirendjén a menekült- és a bevándorlási politika reformja, a nyugat-balkáni országok uniós integrációja, illetve az EU és Törökország kapcsolata szerepelt.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Végigjártuk a bulinegyedet, és csak megosztott erzsébetvárosiakkal találkoztunk

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 500 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.