Merkel: Rendszeres kapcsolatra van szükség Törökországgal

MTI

2018. január 20., szombat 20:35, frissítve: szombat 21:37

Angela Merkel német kancellár szombaton Szófiában azt mondta: támogatja, hogy folytatódjon a párbeszéd Törökország és az Európai Unió között.

Angela Merkel német kancellár szombaton Szófiában azt mondta: támogatja, hogy folytatódjon a párbeszéd Törökország és az Európai Unió között. A bolgár fővárosban tartott sajtótájékoztatóján Merkel azt hangsúlyozta, hogy rendszeres kapcsolatra van szükség Brüsszel és Törökország között, és a feleknek nyíltan kellene beszélniük minden ügyről.

Kijelentésével támogatta vendéglátója, Bojko Boriszov bolgár kormányfő kezdeményezését, miszerint tartsanak csúcsértekezletet Törökország, az Európai Bizottság és az Európai Parlament vezetői, hogy nyíltan átbeszéljenek minden vitás kérdést. A Várnába tervezett tanácskozás időpontját még nem tűzték ki.

„Érvényesülni akarunk a világban, fel akarjuk emelni a hangunkat, és képviselni akarjuk az értékeinket – mondta a politikus. – Ez természetesen azt jelenti, hogy együtt kell cselekednünk” – tette hozzá.

Merkel a kínai kapcsolatokról is tárgyalt Bojko Boriszov bolgár kormányfővel. „Ebben a kérdésben egy hangon kell megszólalnunk” – szögezte le. Peking elmélyítené a gazdasági és a politikai együttműködést 16 közép- és kelet-európai országgal (köztük Magyarországgal), közülük tizenegy az EU tagja.

A német vezető azért érkezett pár órás villámlátogatásra Szófiába, hogy a bolgár miniszterelnökkel tárgyaljon Bulgária soros elnökségének prioritásairól. A balkáni ország az év elején vette át az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét Észtországtól. A politikusok napirendjén a menekült- és a bevándorlási politika reformja, a nyugat-balkáni országok uniós integrációja, illetve az EU és Törökország kapcsolata szerepelt.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.