Merkel szívesen ismerkedik

LM

2012. május 12., szombat 19:37, frissítve: vasárnap 11:38

A német kancellár azt várja, hogy jó együttműködést folytat majd Francois Hollande új francia elnökkel.

Angela Merkel szombaton közzétett szokásos heti videoüzenetében kifejtette: „a szövetségi köztársaság létezése óta tudjuk, hogy mindkét ország számára nagyon fontosak a jó német–francia kapcsolatok”. A kancellár örömmel szólt arról, hogy kedden már Berlinben üdvözölheti az új francia köztársasági elnököt. „Ez ismerkedési megbeszélés lesz, de úgy gondolom, hogy ebből jó együttműködés fog kifejlődni” – fűzte hozzá.

A szocialista párti Hollande kedden veszi át az elnöki hivatalt a leköszönő Nicolas Sarkozytől, majd első külföldi útjaként Berlinbe utazik. Az új francia elnök szeretné növekedési elemmel kiegészíteni az EU által márciusban elfogadott fiskális paktumot, Merkel azonban már kizárta annak a lehetőségét, hogy a – néhány ország által már törvénybe iktatott – megállapodást újratárgyalják.

Guido Westerwelle (FDP) német külügyminiszter már figyelmeztette a megválasztott francia elnököt arra, hogy Franciaországnak be kell tartania a szerződéses kötelezettségeket, azonban nyitottságot tanúsított egy növekedési program iránt a Die Welt című lap szombati számában ismertetett állásfoglalásában.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.