Merkelnél fényezi magát a görög kormányfő

2014. szeptember 23., kedd 18:40

Görögország jól halad a reformok végrehajtásával, és gazdaságában hamarosan beindulhat a növekedés – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben a görög miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

Antonisz Szamarasz görög kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a görög gazdaság „a növekedés küszöbére” érkezett, és a lakosságnak sok nehézséget okozó reformok meghozták „a siker első törékeny hajtásait”.

A görög vendég kiemelte, hogy országa a vártnál gyorsabb ütemben emelkedik ki a válságból. A költségvetés elsődleges egyenlege a tervezettnél egy évvel hamarabb, már tavaly pozitív volt, és idén is többletet mutat majd az adósságszolgálat terhei nélkül számított mérleg, a gazdaság pedig az idei harmadik negyedévben hat évi recesszió után növekedésnek indul – mondta Antonisz Szamarasz.

Hozzátette: Görögország a tervezettnél két évvel hamarabb, már az idén áprilisban visszatérhetett az állampapírpiacra, és kötvényeinek hozama igen kedvezően alakul. A gazdaság versenyképessége valamennyi mérvadó nemzetközi felmérés szerint javul, az államadósság csökken, a szerkezeti reformok eredményesek, és a gazdasági növekedés beindulásával fenntartható pályára kerül az államadósság alakulása.

A kormány várakozása szerint a hazai össztermék (GDP) jövőre 2,9 százalékkal, 2016-ban pedig 2,7 százalékkal növekedik – emelte ki Antonisz Szamarasz. A kedvező folyamatok révén Görögországnak nincs szüksége újabb mentőcsomagra, a tervezettnél hamarabb befejezheti a válságkezelési együttműködést a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), és hamarabb finanszírozhatja ismét külső segítség nélkül az államháztartást – mondta a görög kormányfő.

Merkelék örökre adósságban hagynák Görögországot

Az államadósság rendezésével kapcsolatban azt mondta, nem az adósság egy újabb részének elengedése, hanem a futamidő meghosszabbítása és a kamatok csökkentése lehet a megfelelő megoldás. A tárgyalások erről azonban csak azután kezdődnek, hogy a válságkezelő hitelekhez kapcsolódó reformok végrehajtását ellenőrző – az IMF, az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság képviselőiből álló – trojka elvégzi az október közepén esedékes következő felülvizsgálatot, és az EKB bemutatja az euróövezeti bankrendszer átvilágítása – stressztesztje – során feltárt adatokat.

Görögországnak 2011 óta két csomagban összesen 240 milliárd eurónyi mentőhitelt ítéltek oda a nemzetközi hitelezők, vagyis az Európai Bizottság, az euróövezeti mentőalapok, euróövezeti országok és az IMF. Emellett a magánhitelezők – főképp kereskedelmi bankok – 2012-ben lemondtak a görög államadósságból nekik járó 206 milliárd eurónak majdnem a feléről.

Forrás: MTI

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.