Mesterházy Olaszországban diktatúrázott

LM

2012. június 24., vasárnap 15:22

Orbán Viktor a diktatúra intézményesítését próbálja megvalósítani Magyarországon, semmibe véve a politikai és polgári jogokat – állította Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke a l’Unitá olasz baloldali napilapban vasárnap közölt interjúban.

A magyar ellenzéki politikus Rómában az olasz balközép Demokrata Párt (PD) hétvégi pártgyűlésén vett részt, amelyen Pierluigi Bersani főtitkárral is találkozott. 

Diktatúra fenyeget

Az olasz lapban a „Ne hagyjátok magára Magyarországot, itt diktatúra fenyeget” című interjújában válaszolt a l’Unitá kérdéseire. Ebben kifejtette az olasz baloldali napilapnak, hogy „Magyarország populista kormány túsza”, mivel az Orbán-kormány „semmibe veszi a politikai és polgári jogokat”. A Fidesz kétharmados többsége „nem csak számbeli kérdés. Politikai vonaluk nem tartalmazza a párbeszédet (...) csak a kényszerítést” – hangoztatta Mesterházy, aki szerint ugyanez történik a magyar társadalomban is.

Az MSZP elnöke szerint veszélyt a szélsőség megerősödése jelent: „Ahogyan Sarkozy Franciaországban Marine Le Pen Nemzeti Frontjának szélsőséges nézetei után futva próbált meg győzni, ugyanezt próbálja megtenni Orbán Magyarországon”. A szocialisták elnöke hozzátette: Orbán a diktatúra intézményesítésével próbálkozik, Európában pedig nem hisz.

Bizalom

Mesterházy kijelentette, a PD győzelme a következő olaszországi választásokon bizalmat adna a magyar választóknak a progresszív erők iránt, éreztetve velük, hogy „nincsenek egyedül Európában”. Orbán viszont az európai konzervatívok között is elszigetelődött – vélekedett az olasz lap interjújában Mesterházy Attila MSZP-elnök.

A szocialisták a közelmúltban a Velencei Bizottságnál aggályoskodtak, Mesterházy pedig májusban még Washingtonban keltette hazánk jó hírét.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.