Mészárszékké változhat a gázai tüntetés

2018. március 30., péntek 16:31, frissítve: szombat 10:34

Békés demonstrációként hirdették meg, de azonnal elszabadultak az indulatok a Gázai övezetnél a pénteken kezdődött, hathetesre tervezett, A visszatérés menete nevű tüntetéssorozaton. Az időzítés nem véletlen, március 30-án, a föld napján a palesztinok arra emlékeznek – ami aztán rendre zavargásokba torkollik –, hogy 1976-ban az izraeli biztonsági erők végeztek hat emberrel, akik a palesztin földek izraeli elkobzása ellen tiltakoztak. Május közepén pedig jön a katasztrófanap (jam an-nakba) nevű gyásznap, Izrael Állam általuk katasztrófaként megélt létrejötte; ha minden a tervek szerint halad, az Egyesült Államok is ekkor költöztetheti át nagykövetségét Jeruzsálembe.

A visszatérés menete előtt Izrael igyekezett híradásokban, a közösségi médián és szórólapokon is figyelmeztetni a Gázai övezet mintegy kétmillió lakóját, hogy veszélyes megközelíteni a határkerítéseket. Ennek ellenére már péntek reggel megtörtént az első incidens: egy izraeli tank lelőtt egy palesztin farmert, aki az egyik fél szerint csak a munkáját végezte, a másik szerint robbanószerkezetet telepített a kerítéshez. Az esetet később újabbak követték, a nap során legkevesebb tizenkét palesztinnal végeztek a biztonsági erők, mintegy ötszázan pedig megsebesültek, többségük gumilövedékektől.

A kerítéssel, fallal, őrtornyokkal körülvett, lényegében teljesen elzárt, alig 365 négyzetkilométeres Gázai övezet izraeli határán öt helyszínen tüntettek, a becslések szerint összesen tizenhétezren. Az izraeli hadsereg nagy erőkkel, köztük száz mesterlövésszel vonult ki, tájékoztatásuk szerint a fő felbujtókat vették célba, például akik Molotov-koktélokkal, kövekkel próbáltak dobálni, autógumikat gyújtottak fel vagy a kerítést próbálták megrongálni. Beszámoltak egy olyan esetről is, mikor a palesztinok állítólag egy hétéves kislányt küldtek a kerítéshez, akit végül a katonák sértetlenül visszakísértek családjához.

 
Izraeli katonák könnygázgránátokat lőnek a tüntető palesztinok felé a Gázai övezet határánál, Nahal Oz kibuc közelében, 2018. március 30-án
Fotó: Jack Guez / AFP
 

Kérdés, hogy a következő hat hétben is hasonló hőfokon fognak-e zajlani a demonstrációk. A legutóbbi, 2014-es háború óta a Gázai övezet folyamatosan humanitárius katasztrófa fenyegeti: az újjáépítés nem halad, a munkanélküliség negyven százalék fölött van, az áramellátás csak napi néhány órára van biztosítva. Nemrégiben felcsillant a remény az övezetet uraló radikális Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamasz) és a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság kiegyezésére, új választás kiírására, ám két héttel ezelőtt a palesztin miniszterelnök ellen merényletet kíséreltek meg a gázai határnál, ami újra visszavetette a tárgyalásokat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.31.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.