Mexikó: ipari röntgent loptak el, benne sugárzó anyaggal

MN

2017. április 25., kedd 06:40, frissítve: kedd 09:16

Mexikó északnyugati részén ismeretlenek elloptak egy ipari röntgenberendezést, benne sugárzó anyaggal, ezért a hatóságok kilenc szövetségi államra kiterjedő riadót rendeltek el – közölte hétfőn a helyi katasztrófavédelem.

A Twitter közösségi oldalra feltett tájékoztatás szerint a kutatást több államra – Jalisco, Colima, Nayarit, Aguascalientes, Guanajuato, Michoacán, San Luis Potosí, Durango és Zacatecas – kiterjesztették. Az eset vasárnap történt. A kiadott közleményben arra figyelmeztettek, hogy ha az irídium-192-es izotópot nem a megfelelő eljárásoknak megfelelően emelik ki speciális konténeréből, akkor az nagyon veszélyes lehet az emberekre – írja az MTI.

Az embereket arra ösztönözték, hogy amennyiben információjuk van az ellopott anyagról, jelentkezzenek, de a konténert semmilyen esetben se nyissák ki – teszi hozzá a Reuters.

Mexikóban számos hasonló esemény történt az utóbbi időben. Februárban elloptak egy radioaktív anyagot tartalmazó konténert, és hat szövetségi államra érvényes, sugárfertőzés-veszélyére figyelmeztető riadót adtak ki. Később a konténert a közép-mexikói Guanajuato szövetségi államban, Celayában találták meg egy bolt előtti parkolóban. Épen került elő, nem rongálták meg.

Két éve februárban szintén ismeretlenek elloptak három radioaktív anyagokat szállító teherautót a délnyugat-mexikói Salamancában (Guanajuato állam), de a járműveket nem sokkal később megtalálták egy másik államban. A járművekben ipari felhasználásra szánt kobalt-192 izotóp volt.

A szerkesztő ajánlja

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.