Mexikó: ipari röntgent loptak el, benne sugárzó anyaggal

MN

2017. április 25., kedd 06:40, frissítve: kedd 09:16

Mexikó északnyugati részén ismeretlenek elloptak egy ipari röntgenberendezést, benne sugárzó anyaggal, ezért a hatóságok kilenc szövetségi államra kiterjedő riadót rendeltek el – közölte hétfőn a helyi katasztrófavédelem.

A Twitter közösségi oldalra feltett tájékoztatás szerint a kutatást több államra – Jalisco, Colima, Nayarit, Aguascalientes, Guanajuato, Michoacán, San Luis Potosí, Durango és Zacatecas – kiterjesztették. Az eset vasárnap történt. A kiadott közleményben arra figyelmeztettek, hogy ha az irídium-192-es izotópot nem a megfelelő eljárásoknak megfelelően emelik ki speciális konténeréből, akkor az nagyon veszélyes lehet az emberekre – írja az MTI.

Az embereket arra ösztönözték, hogy amennyiben információjuk van az ellopott anyagról, jelentkezzenek, de a konténert semmilyen esetben se nyissák ki – teszi hozzá a Reuters.

Mexikóban számos hasonló esemény történt az utóbbi időben. Februárban elloptak egy radioaktív anyagot tartalmazó konténert, és hat szövetségi államra érvényes, sugárfertőzés-veszélyére figyelmeztető riadót adtak ki. Később a konténert a közép-mexikói Guanajuato szövetségi államban, Celayában találták meg egy bolt előtti parkolóban. Épen került elő, nem rongálták meg.

Két éve februárban szintén ismeretlenek elloptak három radioaktív anyagokat szállító teherautót a délnyugat-mexikói Salamancában (Guanajuato állam), de a járműveket nem sokkal később megtalálták egy másik államban. A járművekben ipari felhasználásra szánt kobalt-192 izotóp volt.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.