Mi áll a névválasztás hátterében?

2013. március 13., szerda 21:13, frissítve: szerda 22:52

A szegények pápája kíván lenni a most megválasztott Jorge Mario Bergoglio argentin bíboros, amit névválasztása is világosan bizonyít.

A szegények pápája kíván lenni a most megválasztott Jorge Mario Bergoglio argentin bíboros, amit névválasztása is világosan bizonyít. Solenói Szent Ferenc ferences szerzetes a XVII. század elején a dél-amerikai szegény indiánok körében végzett missziós munkát. Tettereje az imádságból, a ferences alázatosságból és a teljes szegénységből táplálkozott. Külön érdekesség, hogy jezsuitaként egy olyan szent volt a példaképe, amely egy másik rendnek volt az alapítója, azaz Assisi Szent Ferenc, aki a legnagyobb szegénységben élte meg a kereszténységet. Szent Ferenc életével megújította az akkori egyházat. A névválasztás összekapcsolja az európai és a dél-amerikai lelkiség legtisztább evangéliumi dimenzióit.

I. Ferenc pápa az argentin fővárosban született, 1958 óta jezsuita szerzetes. 1969 óta pap, 1992 óta püspök, 1992 óta érsek. Közismerten szerény emberként mostanáig egy parányi lakásban lakott a 2003 óta bíboros Jorge Mario Bergoglio.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.