Miért kerül sokba az energiatárolás?

Szilágyi Szabolcs

2011. november 4., péntek 10:18, frissítve: szerda 12:53

Az energiatárolás – történjen bármilyen formában is – végső soron az elektronok „munkára bírásának” célját szolgálja. Számos formája évezredek óta ismert, széles körű elterjedését azonban mégis megakadályozta egy tényező; a biztonság. Noha a fosszilis üzemanyagok és a szórakoztatóelektronikai eszközökben használt elemek/akkumulátorok közkedvelt energiatárolási formák, még ezek sem jelentenek teljes védelmet a felhalmozott energia elszabadulása ellen (gondoljunk csak a túlmelegedő laptopokra).

A biztonság magas szintje természetesen elérhető, ám ehhez nagy árat kell fizetni: a költségek elképesztő mértékben képesek elszaladni. Elsősorban ez az oka annak, hogy a legtöbb energiatároló rendszer már a tervezőasztalon elbukik. Ennek egyenes következménye, hogy egy-egy újabb létesítmény kialakításakor, ha a költségeket kezelhető szinten akarják tudni, előbb-utóbb elkezdenek spórolni a biztonságon. A közelmúltban bekövetkezett nemzetközi balesetek mind ezt támasztják alá.

Míg az akkumulátorok vagy elemek károkozó hatása probléma esetén minimális (még akkor is, ha egy egész házat éget le egy problémás notebook), a grid energiatároló rendszerek már teljesen más lapra tartoznak. Elektromos hálózatra gyakorolt hatásuk akár egész országokra kiterjedhet. Pusztán a működés mikéntjéből adódóan hatalmas mennyiségű tömeggel – víz, légnyomás stb. – dolgoznak, így óriási pusztítást eredményezhet, ha kontrollálatlanul elszabadulnak az energiák. Lássunk néhány példát!

Kahuku Wind projekt Hawaiin

Veszélyes üzem
Idén április 22-én az egy 15 megawattos akkumulátorrendszert is magában foglaló Kahuku Wind projekt vezérlőterme füsttel telt meg. Noha a helyi (Hawaii) tűzoltóság gyorsan elhárította a helyzetet, és nagyobb kár nem keletkezett, egyértelműen biztonsági hibára vezethető vissza a vészhelyzet kialakulása.

Június 4-én nátrium-kén alapú energiatároló cellák kaptak lángra egy, a japán Ibaraki prefektúrába telepített rendszerben, melynek következtében a teljes, 2 megawattos termelőkapacitást le kellett állítani. Nem sokkal az esetet követően az akkumulátorok gyártója, az NGK Insulators az energiatároló egységek fokozott hűtésére hívta fel ügyfelei figyelmét. Ez, habár fogyasztóbarát intézkedés volt, komoly hatással járt az NGK további eladásaira.

A New York államban található Stephentown városában kiépített, 20 megawattos teljesítményű Beacon Power erőműben egymástól függetlenül kétszer is gond adódott az energiatermelésben részt vevő lendkerekekkel. Ugyan a vállalat nem ismerte el az október végi csőd és a két robbanás közötti összefüggést, az érintettek tudni vélik, hogy a biztonsági szabályok a pénzhiány miatt lazultak meg.

Következmények

A cikk további része a Computerworld.hu oldalán olvasható.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.