Migránsválság: Macedóniának is be kéne segíteni

MTI

2016. január 18., hétfő 23:57

Az Európai Uniónak nemcsak Görögország, hanem Macedónia számára is segítséget kellene nyújtania a határok ellenőrzéséhez, felállítva egy második védelmi vonalat – nyilatkozott hétfőn újságíróknak Miro Cerar szlovén miniszterelnök.

A vezető politikus tudatta, hogy ezt fel is vetette az unió többi állam-, illetve kormányfőjének. Mint mondta: volna értelme egy „második védelmi vonal” létrehozásának, annak érdekében, hogy fel lehessen tartóztatni azokat az illegális bevándorlókat, akiknek sikerült bejutniuk Görögországba.

Cerar arra az álláspontra helyezkedett, hogy kollégái az Európai Tanácsban hallgatnak majd a javaslatra. Tudatta ugyanakkor, hogy ha az EU nem tud megállapodni a megoldásról, akkor Szlovénia készen áll annak elkerülésére, hogy az országban rekedjenek a migránsok.

A szlovén kormányfő aláhúzta: Szlovénia a horvát határon felállított szögesdrótkerítéssel már megmutatta, hogy „komolyan gondolja” és készen áll a menekültáradat feltartóztatására. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy ha az északabbra lévő országok határellenőrzést vezetnek be vagy lezárják határaikat, az dominóhatást válthat ki a Nyugat-Balkánon, amelynek országai nem olyan stabilak, mint kívánatos volna.

Macedón kormányválság, osztrák szigorítás

Múlt héten lemondott Nikola Gruevszki macedón kormányfő, és uniós közvetítéssel párbeszéd kezdődött a kormánypártok és az ellenzék között, ám úgy tűnik, a tárgyalások máris zsákutcába futottak.

Eközben az osztrák hatóságok szigorítják a határátlépést, mely pénteken léphet érvénybe sajtóértesülések szerint. Werner Faymann kancellár egy vasárnapi lapinterjúban arról beszélt, hogy Ausztria ideiglenesen hatályon kívül helyezi a schengeni megállapodást, minden bevándorlót ellenőriz a határon, és a gazdasági menekülteket elutasítja. Közlése szerint mostantól csak azok léphetnek be az ország területére, akiknek menedékjoguk van Ausztriában, illetve akik Németországba akarnak továbbutazni.

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.