Milliókat hozhat Obama születésnapja

Az angol nyelvterület lapszemléje

Kovács N. László

2012. augusztus 5., vasárnap 12:27

Ötvenegyedik születésnapján sem hagyja abba a kampányolást Barack Obama. Mindez persze a kíméletlen tempóban és hatékonysággal folyó pénzgyűjtő hadművelet része, melyben az ötvenegyedik születésnap kiemelt szerepet kap. „Akár ez lehet az utolsó ünnep, melyet a Fehér Házban tölthetek el, ez azonban nem rajtam, hanem önökön múlik” – írta az elnök támogatóinak a jeles napon. A hívek pedig cselekedtek is: Észak-Karolinában ötvenegy ajtón kopogtak be, Kaliforniában pedig ötvenegy idegent hívtak fel Obama nevében demokrata önkéntesek.

Az elnök egyre inkább személyes karizmáját igyekszik kihasználni a választók megnyerésére, és így egyre többet mutat meg magából: míg 2009-ben csendes, szűk baráti körben ünnepelte születésnapját, addig most rövid pihenés után egész héten születésnapjával „haknizik” majd, sőt idegeneket is hajlandó beengedni otthonába. Obama tényleges születésnapján, szombaton közeli barátaival golfozott egy marylandi katonai támaszponton, majd családja által elkísérve elutazott a Catoctin-hegységbe.

Szülinapok

A pihenés azonban csak egyetlen napig tart: a következő hetet az elnök már pénzgyűjtéssel fogja tölteni, melyet a jövő vasárnapon tartott ünneplés koronáz meg. A „hivatalos” ünnepséget Chicagóban, Obama otthonában tartják majd, a szokásos, több tízezres belépőt fizető, vagyonos látogatókon kívül pedig két szerencsés átlagember is részt vehet rajta, akiket a kampányfelajánlást tevők közül sorsolnak majd ki. Az újraválasztási gépezet hetek óta bombázza az elnök támogatóit a születésnapi meghívókkal, az esemény azonban közel sem az a meghitt családi együttlét lesz, amire a levelek hangneme következtetni enged. Az elnöknek valószínűleg nem sok ideje lesz elvegyülni, hiszen aznap még négy hasonló akción vesz majd részt, a gyűlést nem is a házban, hanem a kertben tartják, a meghívókat aláíró Michelle Obama pedig ott sem lesz a „születésnapon”.

Kívánnak a republikánusok is

A lottószerű pénzgyűjtő akció ezen apróságok ellenére hihetetlenül sikeres: legutóbb közel 8 millió dollárt hozott az Obama-kampánynak, a formátummal pedig már Romney is elkezdett kísérletezni. Természetesen a republikánusok sem bírták ki, hogy ne kívánjanak boldog születésnapot. A konzervatív párt országos bizottsága (RNC) tortát küldött az elnöknek, rajta a felirattal: „ezt nem te sütötted”. Obama néhány hete került bajba egyik kijelentése miatt, amikor egy kisvállalkozónak azt mondta: „nem maga építette fel” az üzletét. A demokraták visszaküldték a süteményt, és egy elemzést csatoltak hozzá, melyből kiderül, Romney adózási javaslatai egyedül a gazdagoknak kedveznének. Az RNC honlapján szarkasztikus szövegű üdvözlőkártyák is elérhetőek. Az egyiken maga Barack Obama mosolyog, a felirat pedig a következő: „Azt kívánom, bárcsak elfelejtenék, hogy én voltam az elnök az elmúlt négy évben.”

(CNN, Cnn.com, Boston Herald, Boston.com)

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Lázár Fruzsina

Rajzfilmek hajnaltól: a tévé nem jó bébiszitter

Az M2 gyerekcsatorna már reggel öt órától sugároz meséket. Ébredés után nem feltétlenül tesz jót tévézni.

Garamvölgyi Flóra

A román kormányfő, aki sosem finomkodik

Mihai Tudose jól ismert hirtelen természetéről, de eddig a magyarokat „megkímélte”, sőt megvédte.