A kormány fellép az antiszemitizmus ellen

BL

2012. április 14., szombat 13:14, frissítve: szombat 18:08

Magyarország bécsi nagykövete a Die Pressében utasította vissza azt az állítást, hogy a kormány csak „fél szívvel” határolódik el az antiszemitizmustól.

Magyarország bécsi nagykövete a Die Presse című konzervatív lapban megjelent olvasói levelében visszautasította Karl Pfeifer osztrák újságírónak azt az állítását, hogy a kormány csak „fél szívvel” határolódik el az antiszemitizmustól. Fónagy János államtitkár azonnal, a kormány képviselőjeként elhangzott válaszában egyértelműen elítélte Baráth Zsolt jobbikos képviselő felszólalását – írta Szalay-Bobrovniczky Vince a Hetek című hetilap bécsi tudósítójának a Die Pressében megjelent vendégkommentárjára reagálva.

A nagykövet felidézte, hogy Orbán Viktor a következő plenáris ülésnapon napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta, hogy a kormány minden, az emberi méltóságot sértő megnyilvánulást visszautasít. „Kár, hogy Pfeifer úr egész kommentárja arra a valótlanságra épül, hogy a kormány nem reagált megfelelően” – fogalmazott a diplomata.   

A kormány kész a kompromisszumra

Visszautasította Szalay-Bobrovniczky azt a Karl Pfeifer cikkében szereplő kijelentést is, hogy a lakosság többségének gyorsan romlottak az életkörülményei a Fidesz-kormányzás alatt. Az uniós kötelezettségszegési eljárásokra kitérve azt írta, a kormány továbbra is kész a kompromisszumra. Egyes területeken már történt törvénymódosítás, más esetekben a kormány ragaszkodik a magyar törvényhozás EU-konformitásához – fejtette ki. „Már csupán az említése is érthetetlen annak, hogy egy kétharmados kormánynak ezért egy radikális párt támogatására lenne szüksége” – írta a nagykövet.

Olvasói levélben reagált Karl Pfeifer cikkére Szemerédi Tibor, a Katolikus Magyar Értelmiségi Mozgalom bécsi csoportjának vezetője is. „Mivel egy vezető kormánypolitikusnak sem lehet semmilyen antiszemitizmust felróni, ismét Pfeifer intim ellensége és a polemizálásban egyenrangú kollégája, a jobboldali magyar nacionalistákkal szimpatizáló Bayer Zsolt van soron” – írta a magánszemélyként megfogalmazott levélben, az osztrák politikai köznyelvben leggyakrabban a radikális jobboldalra használt jelzővel (rechte) élve. Pfeifer a kommentárjában többek közt felidézte, hogy Bayer – akit „a miniszterelnök barátjaként” említett – szidalmazta Ulrike Lunacek osztrák európai parlamenti képviselőt, miután a politikus az EP-ben azt hangoztatta, hogy a (budapesti) Békemeneten antiszemita transzparenseket lehetett látni. Szemerédi szerint az objektivitást kereső olvasó részéről felmerül a kérdés, hogy közölne-e a Die Presse „egy hasonló, nem bizonyított állításoktól hemzsegő vendégkommentárt is Izraelről Bayer Zsolt tollából”.

Teljesülnek az EU elvárásai

„A vitatott törvénymódosításokkal kapcsolatos újabb vizsgálatok kellős közepén Orbán Viktor ellentámadáshoz fújta meg a kürtöt” – állt a Die Presse egy másik, a miniszterelnök pénteki rádióinterjújával foglalkozó, hírügynökségi jelentések felhasználásával írt cikkében. A szerző felidézte, hogy a kormányfő szerint „zsarolással” lenne egyenlő, ha a bizottság politikai feltételeket támasztana egy IMF-megállapodáshoz. „Valójában nem a bizottság, hanem az IMF kötötte össze a segítségnyújtást és az uniós eljárást” – állt a cikkben. A Die Presse részletesen ismertette az uniós kötelezettségszegési eljárásokat és említést tett a túlzottdeficit-eljárásról.

Nem világos, hogy miért éppen most támadja az uniós intézményeket Orbán – írta az osztrák lap. Legutóbb inkább a jogi vita rendeződése tűnt valószínűnek. Györkös Péter brüsszeli magyar nagykövet azt állította, a legtöbb vitás kérdést rendezték és miután áprilisban beterjesztik a magyar konvergenciaprogramot, bizonyos lesz, hogy Magyarország teljesíti az EU elvárásait – jegyezte meg a Die Presse.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.