Mindannyiunkat meg kellett mentenie Breiviknek?

MD

2012. június 14., csütörtök 23:47

Két norvég hatósági orvosszakértő fenntartja azt a megállapítását, hogy a bevallottan tömeggyilkos Anders Behring Breivik elmebeteg, ezért büntetőjogilag nem vonható felelősségre.

Torgeir Husby és Synne Sørheim a per kezdete óta folyamatosan figyeli Breiviket, de előzőleg is többször vizsgálta az állapotát, találkozott a vádlott édesanyjával és barátaival, tanulmányozta a rendőrségi kihallgatásokon felvett anyagot is. Más pszichiáterek ellenvéleménye dacára kitartanak amellett, hogy Breivik paranoid skizofréniás, ezt le is szögezték csütörtökön a tárgyalóteremben.

„Azt gondolja, mindannyiunkat meg kell mentenie attól, hogy odavesszünk a jó és a rossz csatájában. Azt hiszi, felelősséget visel és küldetést teljesít ebben a harcban, joga van döntenie életről és halálról, noha a végső felelősséget a tetteiért egy nem létező szervezetre hárítja” – mondta Sørheim, amikor ismertette a 239 oldalas szakvéleményt.

A pszichiáterek szerint Breivik elmebetegségének első jelei 2002 és 2006 között mutatkozhattak meg először, utána teljesen magába zárkózott. Állapota ezután egyre romlott, 2010-től már érzékcsalódásokkal járó átmeneti tudatzavarban is szenvedett. A 33 éves tömeggyilkos 2006 óta ismét anyjával lakott, akkor már – a világtól teljesen elzárkózva – csak politikáról volt hajlandó beszélni, vagy arról a kiáltványról, amelynek megfogalmazásán dolgozott.

A pszichiáterek rendkívül banálisnak és gyermetegnek minősítették az 1500 oldalas énközpontú és patetikus „ideológiai manifesztumot”, amelyet nagy részben mások által írt szövegek lemásolásával állított össze. A szöveget a nagyzási mánia és az önkritika hiánya hatja át.

A 33 éves Breivik tavaly júliusban Oslóban és a norvég főváros közelében fekvő Utøya szigetén 77 személyt gyilkolt meg. Tettét azzal indokolta, hogy a gyilkosságokkal a multikulturalizmus, illetve a külföldiek bevándorlása ellen akart tiltakozni. Breivik több hónapja tartó perében azt vizsgálják, hogy a tömeggyilkos beszámítható volt-e a bűncselekmények elkövetésének idején. Mivel a szakértők között nincs egyetértés, az öttagú bíróság további szakértők meghallgatására kényszerül, hogy ítélkezhessen.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.