Minden ötödik német egyedül él

2012. július 11., szerda 22:41, frissítve: csütörtök 08:51

Rekordot döntött az egyedül élők aránya Németországban: minden ötödik ember, a lakosság 19,6 százaléka egyszemélyes háztartásban él.

A német statisztikai hivatal adatai szerint az elmúlt évben 15,9 millióan éltek Németországban partner, család vagy lakótárs nélkül. „Ez 4,5 millióval több embert jelent, mint húsz évvel korábban. Elsősorban a nagyvárosokban van sok egyszemélyes háztartás” – mondta el Robert Egeler, a hivatal elnöke szerdán Berlinben. „Ez viszont nem jelenti egyértelműen azt, hogy ezek az emberek egyedülállóak. Lehetséges, hogy az egyedül lakó személynek van más háztartásban élő partnere vagy gyermeke” – tette hozzá Egeler.

Egeler szerint az egyedül élés különböző problémákkal társulhat. A háztartást egyedül vezetőket kétszer annyira fenyegeti a szegénység, mint a lakosság átlagát. Az egyedül élő, középkorú – 35-64 év közötti – férfiak 17 százaléka az államtól kapott támogatások segítségével tartja el magát. Ez az arány csaknem háromszorosa nem egyedül élő kortársaiknak. Az egyszemélyes háztartásban élő nők viszont gyakrabban dolgoznak vezető pozícióban és általában jobban is képzettek, mint a családban vagy társsal, társakkal élő nők. A férfiaknál ez pont fordítva van – mondta el Julia Weinmann, a statisztikai hivatal munkatársa.

A statisztikusok szerint a tendencia folytatódni látszik. „2030-ban Németország lakosságának előreláthatóan a 23 százaléka fog egyszemélyes háztartást fenntartani” – fejtette ki Egeler. A 18 és 34 év közöttiek általában csak időszakonként élnek egyedül, például miután elköltöznek a szülői házból vagy szakítást, válást követően. A wiesbadeni statisztikai hivatal adatai szerint 2011-ben tizenegy válás jutott ezer házasságra, míg húsz éve ezerből csak hét fejeződött be a válóperes bíró előtt. A válókeresetet benyújtó párok átlagosan 14,5 évet éltek együtt, míg két évtizeddel korábban már átlagosan 11 év után elváltak útjaik. Az 1990-es években évről évre növekedett a válások száma, tíz éve viszont a válási ráta viszonylag állandó. 2000 óta ezer házasságra átlagosan 10-11 válás jut. 2011-ben Németországban 187 600 házasság bomlott fel, 0,3 százalékkal több, mint az előző egy évben.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.