Minden tizedik európai muszlim lesz 2050-re

2015. április 2., csütörtök 20:40

A teljes népesség tíz százalékára emelkedik a muszlimok aránya Európában 35 éven belül – derül ki a Pew Research Center előrejelzéséből, melyet a Guardian idéz.

A sokgyerekes muszlim családok és a bevándorlás által táplált népességnövekedés azt eredményezi, hogy 2050-re nagyjából duplájára emelkedik a számuk Európában: a 2010-es 6 százalékról, mely 43 millió embert jelent, 35 év múlva 71 millióra növekszik. Ezzel párhuzamosan kontinensünkön – mely az egyetlen olyan régió, ahol csökkenni fog a népesség – mintegy százmillióval kevesebb keresztény lesz, és a teljes lakosság 65 százalékát fogják kitenni.

Az Egyesült Államokban ugyan 2050-ben is a kereszténység lesz a domináns vallás, a lakosság körében ugyanakkor 77 százalékról 66 százalékra csökken az arányuk. Harmincöt év múlva az amerikai muszlimok aránya 2,1 százalékra növekszik a mostani 1-ről – ezzel egyébként megelőzik majd a zsidó közösség számát és a második legnagyobb felekezet lesznek.

Az előrejelzés szerint 2070-re világszerte meghaladhatja a muszlimok száma a keresztényekét, előbbi felekezet tagjainak 40 százalékát pedig a szubszaharai országokban fogjuk találni.

Forrás: MNO

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.