Mindenkitől ujjlenyomatot vennének

WA

2012. augusztus 15., szerda 23:56

Ezentúl Oroszországban ujjlenyomatot vesznek minden állampolgártól, aki ebbe önként beleegyezik, amint erről a belügyminiszter szerdán megjelent utasítása rendelkezik.

Az orosz hivatalos közlönynek is minősülő Rosszijszkaja Gazetában, a kormány lapjában közölt utasítás nemcsak az eljárást részletezi, hanem azt is, hol és mikor tehetnek panaszt az állampolgárok, ha elutasítanák a rendőrség kérését a daktiloszkópiai nyilvántartásba vételre vonatkozóan.

Az orosz törvények szerint a bűnelkövetőktől minden esetben vesznek ujjnyomatot, de kötelező az ujjlenyomatadás a fegyveres testületekben szolgálók számára, még a magán-biztonságiszolgálatoknál is. Hasonlóképpen leveszik a polgári repülésben dolgozó pilóták, a tengerészek, a folyami hajósok és a tűzoltók ujjnyomatát.

Az indok utóbbiaknál az, hogy ha például a katonák vagy a veszélyes munkakörben dolgozók életüket veszítik, akkor azonosítani tudják holttestüket. A rendelkezést az első csecsen háború után vezették be Oroszországban, ugyanis a harcokban elesett számos orosz katona azonosítása nem volt lehetséges. Oroszországban a hatóságok több mint 40 millió ujjlenyomatot tárolnak. A pontos számot senki sem tudja, mivel nincs egységes adatbázis.

Felmerült az is, hogy kötelezővé tegyék a daktiloszkópiai regisztrációt. Az ötlet legfőbb támogatója Alekszandr Basztrikin, az orosz Szövetségi Nyomozóbizottság elnöke, aki szerint a bűnmegelőzés érdekében is fontos lenne meghozni az intézkedést. Az ellenzők azonban attól tartanak, hogy ezzel a hírhedt totális ellenőrzés korszaka térne vissza, és rendőrállam jönne létre Oroszországban.

A Rosszijszkaja Gazeta kommentátora megjegyzi, hogy Nyugaton, így Európában is létezik az ilyen, önkéntes ujjlenyomatos nyilvántartásba vétel, például az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban is.

Oroszországban az ujjlenyomatos regisztráció ingyenes, állami szolgáltatásnak minősül mostantól kezdve. Aki önként ad ujjlenyomatot, később kérheti a megsemmisítését is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.