Mindent be kell vetni politikailag + Képek + Videó

NT

2012. június 1., péntek 20:40, frissítve: péntek 20:57

Németország tovább akarja építeni kapcsolatait Oroszországgal a kremlbeli hatalomváltás után – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök berlini látogatása alkalmával.

Putyinnak ez az első útja Németországba május eleji államfői beiktatása óta. Közös ebédjük után nyilatkozva Merkel a két ország kapcsolatait „nagyon intenzívnek és jó barátinak” minősítette, közvetve azonban a demokratikus reformok szükségességére figyelmeztetett. Németország érdekében áll, hogy a sokféleség Oroszországban ki tudjon bontakozni. Csak így jöhet létre ugyanis valóban erős civil társadalom, amely hozzájárul az ország fejlődéséhez – tette hozzá.

A kancellári hivatal előtt néhány tucatnyian tüntettek Putyin látogatása ellen szíriai zászlóval és transzparensekkel, melyeken a „Putyin nem legitim” felirat volt látható.

Fotó: Reuters


A szíriai konfliktussal kapcsolatban Putyin és Merkel leszögezte: Németország és Oroszország politikai megoldásra törekszik, mindketten mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzanak egy esetleges polgárháborút, és elejét vegyék még több ember szenvedésének. „Ez azt jelenti, politikailag mindent meg kell tennünk, hogy haladást érjünk el” – mondta Merkel. A német kancellár szavai szerint Kofi Annannak, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjának béketerve kiindulási pont lehet. Különösen az ENSZ Biztonsági Tanácsában minden erővel azon kell dolgozni, hogy ezt a tervet megvalósítsák.

Putyin türelemre intett, és arra szólított fel, hogy nem szabad feladni Kofi Annan béketervét. A különmegbízott tapasztalt ember – mutatott rá –, és missziója nem vallhat kudarcot. Merkellel folytatott tárgyalásairól szólva megállapította: „Egyetértettünk abban, hogy minden lehetőséget meg kell ragadnunk az erőszak kiszélesedésének megakadályozására. Politikai megoldásra van szükség.”

Fotó: Reuters


Putyin visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint Moszkva fegyvert szállítana Szíriának és támogatná a damaszkuszi rezsimet. Oroszország nem szállít olyan fegyvereket Szíriának, amelyeket egy polgárháborúban bevethetnének – nyomatékosította. S bár többéves és jó kapcsolatokat ápol Damaszkusszal, nem támogatja a szemben álló felek egyikét sem – tette hozzá.

Fotó: Reuters


Merkel kijelentette: az ENSZ-nek ügyelnie kell arra, hogy „az Annan-terv ne fulladjon káoszba”. Szükség esetén további politikai aktivitást is ki kell fejteni – hangsúlyozta a német kancellár anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

Fotó: Reuters


Oroszország az egyik utolsó szövetségese a csaknem teljesen elszigetelődött szíriai rezsimnek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában Oroszország korábban többször megakadályozott egy keményebb fellépést Damaszkusszal szemben.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
Fotó: Reuters


Mielőtt továbbutazott volna Párizsba, Putyin alapvetően rokonszenvéről biztosította az euróövezeti országok tervezett közös államkötvényét – az úgynevezett eurókötvényt –, amelyet Francois Hollande francia elnök követel, de Merkel elutasít. Putyin mindazonáltal rámutatott még néhány tisztázatlan pontra az elképzeléssel kapcsolatban. Oroszországnak nagy érdeke fűződik ahhoz, hogy az európai gazdaság működjön – húzta alá. Utalt arra, hogy az orosz valutatartalékok 40 százalékát euróban tartják. Nagy részük német államkötvény, amelyek nagyon stabilak – mondta.

Fotó: Reuters


Merkel és Putyin megállapodtak abban, hogy a német–orosz kormánykonzultációkat októberben az oroszországi Kazanyban folytatják.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Lázár Fruzsina

Rajzfilmek hajnaltól: a tévé nem jó bébiszitter

Az M2 gyerekcsatorna már reggel öt órától sugároz meséket. Ébredés után nem feltétlenül tesz jót tévézni.

Garamvölgyi Flóra

A román kormányfő, aki sosem finomkodik

Mihai Tudose jól ismert hirtelen természetéről, de eddig a magyarokat „megkímélte”, sőt megvédte.