Mit tartogat még a norvég mészáros?

NT

2012. február 2., csütörtök 19:12

A norvég igazságszolgáltatás csütörtökön elutasította a tavaly július 22-i norvégiai támadások elkövetőjének, Anders Behring Breiviknek a fellebbezését: ő ugyanis nem hajlandó újabb pszichológiai vizsgálatnak alávetni magát, miután egy korábbi szakértői vizsgálat szerint nem büntethető.

Az oslói fellebbviteli bíróság szerint törvényes és legitim az első fokon eljáró bíróság intézkedése, amely második szakértői vizsgálatot rendelt el, tekintettel az első diagnózis körül kialakult vitára és bírálatokra. Ha az első szakértői vizsgálat eredménye beigazolódik, az valószínűleg mentesítené Breiviket a börtönbüntetés alól.

A jobboldali szélsőséges, aki július 22-én 77 embert ölt meg, egyebek mellett arra hivatkozva utasította el az újabb vizsgálatot, hogy az oslói bíróság a második szakértői vizsgálat elrendelésekor az orvosi titoktartás alá tartozó dokumentumokra alapozta döntését.

Egyébként a hivatalos szakértői vizsgálatoktól függetlenül megszólalt három pszichológus és egy pszichiáter, akiket Breiviknek a börtönben történő megfigyelésével bíztak meg. Ők azt közölték, hogy nem találtak nála elmebajra utaló jelet. Az általuk levont és a sajtóban megszellőztetett következtetések nyomán újra fellángolt a vita a skandináv országban, ahol sokan megdöbbentek azon, hogy egy bűnelkövetőt, aki a tettét ilyen gondosan dolgozta ki, miért ne lehetne megbüntetni. Az új, második szakvélemény várhatóan április 10-ig készül el, néhány nappal Breivik perének április 16. kezdete előtt.

A multikulturalizmust és Európa „muzulmán megszállását” ellenző Anders Behring Breivik tavaly július 22-én pokolgépet robbantott a norvég kormány székházánál, majd munkáspárti fiatalokra lőtt az Oslo melletti Utoya szigetén.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.