Monti nagyágyúkat hívott Rómába

PR

2012. május 25., péntek 23:45, frissítve: szombat 11:06

Mario Monti olasz miniszterelnök négyoldalú tanácskozásra hívta meg Rómába a francia államfőt, valamint a német és a spanyol kormányfőt, a csúcstalálkozóra egy június 17. utáni időpontban kerül sor – jelentette olasz kormányforrásokra hivatkozva az AFP.
Mario Monti egyébként ígéretet tett arra, hogy még idén 20-30 milliárd eurót juttat az olasz vállalatoknak. Monti május 16-án – telefonos egyeztetésük során – megállapodott Barack Obamával, hogy fokozzák a gazdaság élénkítésére és a munkahelyek teremtésére tett kísérleteket.

Az olasz kormányfő elsősorban az euróövezet válságának a kérdéseit kívánja megvitatni Francois Hollande francia államfővel, Angela Merkel német kancellárral és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel. Monti állítólag azért jelölte meg a fenti dátumot követő időszakot a tanácskozás időpontjául, mert június 17-én egyszerre tartják a francia parlamenti választások második fordulóját, illetve az újabb görögországi választásokat. Az AFP szerint ugyanakkor a római megbeszélést még az Európai Unió június 28-29-i csúcstalálkozója előtt kívánja megrendezni.

Monti az olasz állami televízió esti híradójában pénteken hangsúlyozta: „Olaszországnak szilárd kapcsolatai vannak Merkel Németországával, Hollande pedig Franciaország új államfője. Szerintem Olaszország megkönnyítheti a francia és a német álláspont egyfajta ötvözését”.

Angela Merkel kancellár szívesen tesz eleget az olasz miniszterelnök meghívásának a római négyes csúcstalálkozóra – jelezte pénteken Berlinben Steffen Seibert német kormányszóvivő.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.