Monti nem támadta meg a demokráciát

WA

2012. augusztus 6., hétfő 21:49, frissítve: hétfő 21:50

Az olasz kormány honlapján hétfőn megjelent közleményben Mario Monti kiállt a kormányok feletti parlamenti ellenőrzés mellett. Az olasz miniszterelnök így válaszolt a Der Spiegelnek adott hétvégi interjúját követő kritikákra.

„Meggyőződésem, hogy a parlamenti demokrácia legitimitása elengedhetetlen az európai integrációs folyamatban. Semmilyen módon nem kívántam a kormányok feletti parlamenti ellenőrzés korlátozását” – hangoztatta az olasz kormány honlapján a miniszterelnök nevében megjelent közlemény.

Eltérő vélemények

Olaszország idén a vártnál nagyobb visszaesésre számíthat, és még jövőre is lejtőn lesz az ország gazdasága – jósolta az olasz központi bank elnöke, Ignazio Visco. „A gazdasági helyzet az egész világon romlik. A jövő év is a recesszióé lesz. Meg kell tanulnunk jobban és kevesebb erőforrást használva termelni” – mondta a bankelnök.

Monti ezzel szemben bizakodóan tekint a jövőbe: az eurózóna válságában végre már látszik a fény az alagút végén, európai szinten fontos döntések születtek, és már érezzük kedvező hatásukat – nyilatkozta kedden az miniszterelnök az állami RAI 1 rádiónak. A miniszterelnök szerint a kormányok most már inkább készek megtenni a magukét, és „elvégezni a házi feladatukat”.

Az olasz hírügynökségek beszámolói szerint a német jobb- és baloldali pártok is nemtetszéssel fogadták Mario Montinak a nemzeti parlamentek szerepére vonatkozó kijelentéseit. Az olasz kormányfő az interjúban a kormányok azon jogát hangoztatta, hogy saját „manőverezési térrel” rendelkezhessenek, függetlenül a parlamentek döntéseitől. Máskülönben – mondta – nagyobb valószínűsége lesz a szétesésnek, mint az európai integrációnak.

Demokráciaellenes támadás?

Guido Westerwelle német külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az európai politika parlamentáris ellenőrzése nem kérdőjelezhető meg.

Alexander Dobrindt, a CSU főtitkára „demokráciaellenes támadásról” beszélt, azt hangoztatva, hogy a németek nem hajlandók eltörölni demokráciájukat az olasz adósságok finanszírozására.

Közleményében Monti úgy magyarázta a Der Spiegelnek mondottakat, hogy az európai integrációban való előrelépéshez „folyamatos és rendszeres párbeszédre van szükség kormány és parlament között”. Hozzátette, „az Európai Unió szintjén folytatott kormányegyeztetésekhez bizonyos rugalmasság is szükséges”.

A Moody's júliusban  megvonta Olaszországtól az elsőrendű A kategóriás adósminősítést, az olasz gazdaság és az euróövezeti periféria egészének adósminőségi eróziójával és finanszírozási kockázataival indokolva a lépést. A leminősítés ellenére a tervezett összeg felső határának megfelelő, 3,5 milliárd euróért értékesített 3 éves kötvényt az olasz államkincstár csökkenő hozamok mellett – közölte még ugyanazon a napon az olasz gazdasági és pénzügyi minisztérium.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.