Morgan Freeman videoüzenetében állítja: Putyin megtámadta Amerikát

MN

2017. szeptember 20., szerda 20:14, frissítve: hétfő 07:14

Háborúban állunk, támadás ért minket – így kezdődik Morgan Freeman videoüzenete, amit két nap alatt 87 ezren néztek meg a Youtube-on.

Az Oscar-díjas amerikai színész filmforgatókönyvszerűen mutatja be az Egyesült Államok és a világ demokratikus államai ellen indított támadás lépéseit.

A főellenség egy, a Szovjetunió szétbomlása miatt bosszúszomjas volt KGB-ügynök, aki ördögi praktikákkal egyre feljebb kapaszkodva Oroszország elnökévé válik, majd a közösségi médiát is felhasználva világméretű titkos kiberháborút, dezinformációs kampányt indít, bizalmatlanságot keltve az emberekben.

Freeman nem sokáig játszik a B kategóriás filmötlet lehetőségével: gyorsan egyértelművé teszi, hogy a főgonosz maga Vlagyimir Putyin, aki Amerika ellen harcol.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ezután Donald Trumphoz fordul, és kéri, hogy az elnök tegye egyértelművé: orosz támadás érte a legutóbbi amerikai választásokat. „Szükségünk van rá, hogy az elnökünk egyenesen beszéljen: hogy azt mondja, felkérem a hírszerzés szerveit és a kongresszust, hogy minden lehetséges eszközt bevetve derítsék ki, pontosan miként zajlott az orosz beavatkozás” – mondja a színész.

Morgan Freeman üzenete egyértelmű szúrás Trump felé, az amerikai elnököt már számos támadás érte orosz kapcsolatai és százmillió dolláros üzletei miatt, Trump főtanácsadóként is dolgozó veje és egykori kampányfőnöke pedig szintén találkozott egy Kreml-közeli ügyvéddel – igaz, később cáfolták, hogy orosz kötődések lennének.

A videó készítőit ugyanakkor nehezen lehetne pártatlannak nevezni: a kampányanyagot a napokban bemutatkozó Comittee to Investigate Russia nevű szervezet készítette.

A nonprofit, de hangsúlyozottan nem pártsemleges CIR tagja David Frum, az Atlantic nevű lap vezető szerkesztője is. Frum korábban George W. Bush elnöki szövegírója volt, és 9/11 után tevékenyen részt vállalt az iraki és afganisztáni háborúk kommunikációjában, korábban a neokonként jellemzett amerikai politikusok meghatározó alakjaként tartották számon. Nevéhez köthető az amerikai beavatkozást végletesen leegyszerűsítve magyarázó „Gonosz tengelye” kifejezés is.

Az Egyesült Államok a mai napig nem tudta lezárni Afganisztánban és Irakban viselt háborúját, amelyet később az Iszlám Állam előretörése, illetve a szunnita felkelés regionális háborúvá és vallási konfliktussá változtatott.

David Frum aztán 2016-ban, hirtelen irányváltással bejelentette, hogy Hillary Clintont, Trump demokrata ellenfelét támogatja.

A CIR tanácsadói testületében helyet kapott az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) korábbi vezetője is, aki nemrég még úgy nyilatkozott: nincs bizonyíték arra, hogy Trump kampánycsapata és Oroszország együttműködött volna.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.