Moszkva Sz-400-as rakétarendszereket ad el Rijádnak

MN

2017. október 9., hétfő 15:13, frissítve: hétfő 15:39

Moszkva és Rijád megállapodott arról, hogy Szaúd-Arábia Sz-400 típusú légvédelmi rakétarendszereket vásárol Oroszországtól – erősítette meg hivatalosan a Haditechnikai Együttműködés Szövetségi Szolgálata hétfőn. A felek megegyeztek továbbá Kornet-EM páncéltörő rakéták, TOSZ-1A (Buratyino) rakéta-sorozatvetők és AGSZ-30 típusú gránátvetők eladásáról, valamint Kalasnyikov AK-103-as gépkarabélyok eladásáról és szaúd-arábiai gyártásáról is – írja az MTI.

Korábban Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes csak a szaúdi érdeklődésről számolt be, illetve a szaúdi tulajdonban lévő Al-Arabíja pánarab hírtelevízió közölte, hogy az ügyletről Szalmán bin Abdel-Azíz király moszkvai látogatása alatt szándéknyilatkozatot írtak alá. A NATO-tag Törökország szeptemberben közölte, hogy orosz Sz-400-as rakétarendszereket vásárol, ami aggodalmat keltett Washingtonban. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn kommentálta Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszternek az Aksa című török lapban megjelent interjúját, amely szerint Ankara felmondhatja az Sz-400-as rendszerek megvásárlását, ha nem sikerül megállapodni Moszkvával a fegyverrendszerek közös gyártásáról. Peszkov kijelentette, hogy az Sz-400-ügyletről szakértői szinten tovább folynak a tárgyalások. Recep Tayyip Erdogan török elnök szeptemberben közölte, hogy Ankara már kifizette az előleget a rakétarendszerekért. Vlagyimir Kozsin orosz elnöki tanácsadó a hírt megerősítette akkor, hozzáfűzve, hogy az Sz-400 technológiájának átadásáról nem esett szó a két fél között.

A Pentagon negatívan reagált az eltérő sajtójelentések szerint 2-3 milliárd dollár értékű szaúdi beszerzési szándékra is. A hét végén ismertté vált, hogy az Egyesült Államok 15 milliárd dollár értékben ad el THAAD rakétavédelmi rendszert Szaúd-Arábiának.

Peszkov a szaúdi Sz-400-üzlettel kapcsolatban hétfőn kijelentette, hogy „előzetes eredménye nagyon jó”. Hozzáfűzte, hogy Moszkva és Rijád haditechnikai együttműködése nem irányul harmadik ország ellen.

A 2007-ben hadrendbe állított orosz légvédelmi rakétarendszer első külföldi vásárlója Kína volt. Az Sz-400 repülőgépek mellett manőverező robotrepülőgépek és ballisztikus rakéták megsemmisítésére is alkalmas. Viktor Gumennij, az orosz légi- és űrerő parancsnokhelyettese áprilisban közölte, hogy a rendszer olyan rakétákat kapott, amelyek a közeli világűrben lévő célpontokat is meg tudják semmisíteni.

A szerkesztő ajánlja

Lándori Tamás

Döntenek ma a lúgos perben: összeszedtük a vád és a védelem főbb állításait

A negyedik – és minden valószínűség szerint nem az utolsó – bírói tanács dönt a bűncselekmény ügyében.

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.