Moszkva Sz-400-as rakétarendszereket ad el Rijádnak

MN

2017. október 9., hétfő 15:13, frissítve: hétfő 15:39

Moszkva és Rijád megállapodott arról, hogy Szaúd-Arábia Sz-400 típusú légvédelmi rakétarendszereket vásárol Oroszországtól – erősítette meg hivatalosan a Haditechnikai Együttműködés Szövetségi Szolgálata hétfőn. A felek megegyeztek továbbá Kornet-EM páncéltörő rakéták, TOSZ-1A (Buratyino) rakéta-sorozatvetők és AGSZ-30 típusú gránátvetők eladásáról, valamint Kalasnyikov AK-103-as gépkarabélyok eladásáról és szaúd-arábiai gyártásáról is – írja az MTI.

Korábban Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes csak a szaúdi érdeklődésről számolt be, illetve a szaúdi tulajdonban lévő Al-Arabíja pánarab hírtelevízió közölte, hogy az ügyletről Szalmán bin Abdel-Azíz király moszkvai látogatása alatt szándéknyilatkozatot írtak alá. A NATO-tag Törökország szeptemberben közölte, hogy orosz Sz-400-as rakétarendszereket vásárol, ami aggodalmat keltett Washingtonban. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn kommentálta Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszternek az Aksa című török lapban megjelent interjúját, amely szerint Ankara felmondhatja az Sz-400-as rendszerek megvásárlását, ha nem sikerül megállapodni Moszkvával a fegyverrendszerek közös gyártásáról. Peszkov kijelentette, hogy az Sz-400-ügyletről szakértői szinten tovább folynak a tárgyalások. Recep Tayyip Erdogan török elnök szeptemberben közölte, hogy Ankara már kifizette az előleget a rakétarendszerekért. Vlagyimir Kozsin orosz elnöki tanácsadó a hírt megerősítette akkor, hozzáfűzve, hogy az Sz-400 technológiájának átadásáról nem esett szó a két fél között.

A Pentagon negatívan reagált az eltérő sajtójelentések szerint 2-3 milliárd dollár értékű szaúdi beszerzési szándékra is. A hét végén ismertté vált, hogy az Egyesült Államok 15 milliárd dollár értékben ad el THAAD rakétavédelmi rendszert Szaúd-Arábiának.

Peszkov a szaúdi Sz-400-üzlettel kapcsolatban hétfőn kijelentette, hogy „előzetes eredménye nagyon jó”. Hozzáfűzte, hogy Moszkva és Rijád haditechnikai együttműködése nem irányul harmadik ország ellen.

A 2007-ben hadrendbe állított orosz légvédelmi rakétarendszer első külföldi vásárlója Kína volt. Az Sz-400 repülőgépek mellett manőverező robotrepülőgépek és ballisztikus rakéták megsemmisítésére is alkalmas. Viktor Gumennij, az orosz légi- és űrerő parancsnokhelyettese áprilisban közölte, hogy a rendszer olyan rakétákat kapott, amelyek a közeli világűrben lévő célpontokat is meg tudják semmisíteni.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.