Moszkva szerint nincs bizonyíték a vegyifegyver-támadásra

MN

2018. április 9., hétfő 22:13, frissítve: hétfő 22:22

– A Szíriában szolgáló orosz katonák nemegyszer figyelmeztettek arra, hogy polgári lakosok ellen vegyi fegyverrel elkövetendő „súlyos provokáció” van előkészületben, amellyel ismét a szíriai kormányerőket fogják megvádolni – jelentette ki az orosz külügyminiszter újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Szergej Lavrov sürgette a Szíriában állítólag elkövetett vegyi támadások tisztességes és haladéktalan kivizsgálását, és óvott az elhamarkodott és alaptalan vádaskodástól. Elutasította a civil szervezetek vádjait, miszerint a Kelet-Gútához tartozó Dúma településen szombaton történt, állítólag többtucatnyi halálos áldozattal járó incidensért Moszkvát és Damaszkuszt terheli a felelősség.

A szemben álló szíriai feleket békítő orosz katonai központ szerint Jasszer Abdel-Mazsid, a dúmai városi kórház igazgatója újságíróknak cáfolta a híreket, amelyek szerint az intézményben a szíriai konfliktus kezdete óta bármikor is vegyi mérgezéssel beszállított pácienseket kellett ellátni. Hasonlóképpen nyilatkoztak más szíriai egészségügyi alkalmazottak is.

A központ közölte, hogy a nap folyamán orosz katonaorvosok sem találtak mérgezéses tünetektől szenvedő betegeket a dúmai egészségügyi intézményekben, a vegyvédelmi szakemberek pedig nem fedeztek fel mérgező hatóanyagokat a városban.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Jurij Jevtusenko vezérőrnagy, az orosz katonai szerv szóvivője hétfő este hamisítványnak minősítette a jogvédők által az állítólagos dúmai vegyifegyver-támadás áldozatairól közzétett felvételeket.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Moszkvának, Ankarának és Teheránnak nincs egyeztetett álláspontja az állítólagos szíriai vegyi támadásról szóló jelentések ügyében. A szíriai helyzetről a nap folyamán telefonon folytatott párbeszédet Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Peszkov szerint a dúmai incidensről senkinek nincs hiteles információja, ezért a történtek alapos kivizsgálására van szükség. Lavrovhoz hasonlóan ő is emlékeztetett arra, hogy orosz részről többször is készülő „provokációra” figyelmeztettek egyebek mellett a legmagasabb szinten.

Peszkov nem kívánt hipotézisekbe bocsátkozni Moszkva magatartásával kapcsolatban egy Szíria ellen végrehajtandó amerikai katonai csapás esetén. Elismerte, hogy a helyzet feszült, és Washingtonban „meglehetősen fenyegető” kijelentések hangzottak el, egyúttal kifejezte reményét, hogy „harmadik országok nem engednek meg olyan lépéseket, amelyek képesek destabilizálni az amúgy is törékeny szíriai helyzetet”.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.