Moszul ostroma: elérték a Tigrist a különleges erők

MTI

2017. január 11., szerda 13:01, frissítve: szerda 14:51

Moszul keleti részének már legalább 80 százalékát visszafoglalták az iraki kormányerők az Iszlám Állam terrorszervezettől – közölte az iraki terrorellenes erők (CTS) szóvivője szerdán.

Az iraki kormányerők és a vele szövetséges milíciák októberben, az Iszlám Állam ellen küzdő nemzetközi katonai koalíció támogatásával indítottak offenzívát Ninive kormányzóság központja, Moszul felszabadításra, amely az utolsó nagyobb város Irakban az Iszlám Állam ellenőrzése alatt. Az offenzíva elején az iraki erőknek sikerült ellenőrzésük alá vonni több keleti városnegyedet, de aztán a dzsihadisták kemény ellenállásába ütköztek, akik robbanószerrel megrakott autók és háztetőkön rejtőző orvlövészek százaival nehezítik az iraki hadsereg előrenyomulását.

A terrorellenes erők és más szárazföldi alakulatok közötti hatékonyabb egyeztetésnek köszönhetően január első napjaiban érezhető előrelépést értek el az iraki erők. Vasárnap – az offenzíva kezdete óta első alkalommal – az iraki különleges erők elérték a Moszult kettészelő Tigris folyó partját.

Szabáh al-Nománe, a CTS szóvivője szerdán azt mondta, Kelet-Moszul 80-85 százalékát sikerült visszavenni a dzsihadistáktól.

Moszul nyugati oldala viszont – ahol a nemzetközi repülőtér és az óváros is található – egyelőre továbbra is teljes mértékben az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök korábban azt mondta, Moszult még 2016 végéig visszafoglalják a szélsőséges erőktől, de december végén már úgy fogalmazott, hogy még további három hónapra van szükség az Iszlám Állam megsemmisítéséhez Irakban.

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top-20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.