Mustárgázt vethetett be az Iszlám Állam

MTI

2016. február 15., hétfő 23:23

Az Iszlám Állam terrorszervezet tavaly mustárgázt vetett be a kurd csapatok ellen – közölte hétfőn a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) egyik név nélkül nyilatkozó illetékese.

A forrás megerősítette, hogy laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a kénmustár vegyületet, miután 2015 augusztusában nagyjából 35 kurd fegyveresen jelentkeztek a tünetek a bevetés után.

A szervezet nem nevezte meg, hogy ki használta a mérges gázt, ugyanakkor a névtelenül nyilatkozó illetékes elmondta: az eredmények azt igazolják, hogy a vegyi fegyvert az Iszlám Állam vetette be, mert a kurd fegyvereseket az iszlamista szélsőségesekkel folytatott küzdelem során mérgezték meg.

Az IÁ fegyvereseinek támadása az észak-iraki Kurdisztán autonóm terület székhelyétől, Erbiltől délnyugatra történt.

Volt már rá példa

Az OPCW tavaly októberben megerősítette, hogy az iszlamisták a szomszédos Szíriában már bevetettek mustárgázt. Az IÁ, amely az elfoglalt iraki és szíriai területein önjelölt iszlám kalifátust kiáltott ki, semmibe veszi az országhatárokat.

A kérdést várhatóan megtárgyalják majd az OPCW 41 tagú végrehajtó tanácsának egy hónap múlva esedékes soron következő ülésén.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A szakértők továbbra sem tudják biztosan, hogy az iszlamista szervezet hogyan tett szert vegyi fegyverekre, illetve van-e hozzáférése továbbiakhoz.

Szíriából származhat?

Egy másik – szintén névtelenül nyilatkozó – illetékes elmondta, hogy az Irakban használt mustárgáz valószínűleg szíriai raktárakból származik. Szerinte ez azt jelenti, hogy Damaszkusz nem tárta fel maradéktalanul vegyifegyver-programját, amelynek leszerelése nemzetközi felügyelet mellett zajlott 2013–14-ben.

Szíriai tisztségviselők egyelőre nem nyilatkoztak, ugyanakkor korábban cáfolták, hogy az ország vegyifegyver-készletének bármely része elkerülte volna a megsemmisítést.

A Damaszkusztól keletre fekvő Kelet-Gúta térségében 2013 augusztusában elkövetett, több száz ember életét kioltó vegyifegyver-támadás után Szíria beleegyezett, hogy az OPCW által felügyelt egyezmény keretében bejelenti és beszolgáltatja vegyifegyver-készletét. Összesen 1300 köbméternyi vegyi fegyvert – közöttük mustárgázt és szarint – foglaltak le Szíriában. Többségüket, amelyek mustárgáz és szarin elegyét tartalmazták, az amerikai haditengerészet egyik hajóján semlegesítették, majd hulladékká alakították, amelyet később szintén megsemmisítettek.

Saját technológia?

Hamish de Bretton Gordon, a biológiai és vegyi fegyverek hadi alkalmazásának szakértője szerint az iszlamisták kifejleszthettek saját vegyi fegyvereket is, és arra készülhetnek, hogy újra bevessék őket. „Elég biztos vagyok abban, hogy az IÁ által Irakban használt mustárgázt saját maguk állítják elő Moszulban” – mondta, hozzátéve: „minden elővegyület rendelkezésükre áll az olajiparban használt anyagokból, ahogy a szakemberek is kéznél vannak”.

A mustárvegyületeket az 1993-as Vegyifegyver-tilalmi egyezmény (CWC) szabályozza. Az egyezmény a vegyi anyagok három osztályát különbözeti meg, a kén- és nitrogénmustárok az 1. csoportba tartoznak, a kizárólag vegyi hadviselésre használt anyagok közé. A mustárgáz súlyos kémiai égéseket okoz a szemben, a bőrön és a légzési rendszerben.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.