Nagyszabású hadgyakorlatot tartanak

WA

2012. január 27., péntek 09:12

Három év után először nagyszabású hadgyakorlatot tart novemberben, az amerikai elnökválasztás idején a kubai hadsereg – közölte a Granma című hivatalos napilap csütörtökön.

A hivatalosan a forradalmi fegyveres erők (FAR) nevet viselő hadsereg Bastion fedőnévvel tart „stratégiai gyakorlatozást”, amelyet már Leopoldo Cintra Frías, az új védelmi miniszter irányításával szerveznek. Cintra elődje, Julio Casas Regueiro tábornok, aki Raúl Castro államfő egyik bizalmasa volt, szeptemberben halt meg.

Hasonló nagyszabású hadgyakorlatot 1983-ban, 1986-ban, 2004-ben és 2009-ben tartottak a karibi szigetországban.

A mintegy 50 ezer fős kubai fegyveres erő három – a nyugati, a középső és a keleti – hadseregcsoportból áll. A „népi háború” katonai doktrínájának alapján a hadseregnek részét képezi több százezer tartalékos, valamint a területi milíciák időről időre kiképzésben részesülő egymillió tagja is.

A Szovjetunió bukása után, az 1990-es évek elején a kubai hadsereg lényegesen csökkentette létszámát, és a gazdaság felé fordult. A nyolcvanas években még mintegy 800 ezer kubai katona harcolt különböző afrikai országokban.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.