Napirendre kerülhet Magyarország is

WL

2012. január 23., hétfő 21:30

Az általános ügyek tanácsaként eljáró uniós külügyminiszterek pénteki értekezletén ugyan hivatalos napirendi pontként nem szerepel Magyarország, de a „bármi egyéb téma” keretében bárki felvetheti az elmúlt időszak magyar törvényalkotási folyamatáról az EU-val folytatott párbeszéd ügyét – közölte Martonyi János, a magyar diplomácia irányítója hétfőn Brüsszelben.

A nap folyamán az uniós külügyminiszterek kifejezetten külpolitikai témáról tárgyaltak. Pénteken ismét összeülnek, alapvetően azért, hogy előkészítsék a jövő hétfői EU-csúcstalálkozót. Az általános ügyek tanácsában azonban Martonyi szerint elképzelhető, hogy lesz, aki kérdéseket tesz fel a témában.

Az elmúlt kedden a belga külügyminiszter bejelentette, hogy a három Benelux ország jelentést kér az Európai Bizottságtól (EB) Magyarország ügyében. Didier Reynders Brüsszelben újságíróknak elmondta: Belgium, Hollandia és Luxemburg azt javasolja, hogy a jelentést vitassák meg az adott uniós szakminiszterek.

Reynders – aki vallon liberális politikus – nem zárta ki, hogy egy későbbi időpontban eljárjanak Magyarország ellen az unió működésének kereteit kijelölő lisszaboni szerződés hetedik cikke alapján.

„Mielőtt azonban szankciókról beszélünk, meg kell várnunk a bizottság jelentését” – mondta akkor Reynders, megjegyezve, hogy Budapestnek is meg kell adni az állásfoglalás lehetőségét.

Martonyi János hétfőn – miután az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény a múlt héten három kérdésben kötelezettségszegési eljárást indított – hangsúlyozta, hogy Magyarország a problémakör jogi keretére összpontosít. A cél az, hogy megoldásra jussanak az unióval a lehető legtöbb kérdésben – mondta. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani munka más légkörben folyik, mint amilyenben a múlt heti európai parlamenti ülés lezajlott. A parlamentben – mondta – politikai álláspontokat szembesítenek egymással, a mostani tevékenységet azonban szakszerűség és tárgyszerűség jellemzi, ahol érvek és ellenérvek mérlegelése zajlik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.