Napirendre veszik Tóásó Előd ügyét

PR

2012. március 22., csütörtök 18:14, frissítve: csütörtök 19:01

A bolíviai külügyminiszter március végi brüsszeli látogatásán napirendre veszik a dél-amerikai országban fogva tartott magyar állampolgár, Tóásó Előd ügyét – ígérte meg Gál Kinga fideszes EP-képviselőnek adott válaszában az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) képviselője.

Gál Kinga Brüsszelben csütörtökön kiadott közleménye emlékeztetett arra, hogy 2011 decemberében az ENSZ önkényes fogva tartást vizsgáló munkacsoportja nyilvánosságra hozta véleményét, mely szerint Tóásó Előd 2009 áprilisa óta tartó fogva tartásával Bolívia több ponton is sérti az egyetemes emberi jogokat. A magyar képviselő az Európai Külügyi Szolgálathoz az Európai Parlament emberi jogi albizottságnak legutóbbi ülésén intézett kérdésében arra volt kíváncsi, hogy e vélemény fényében milyen további lépéseket készül tenni az EKSZ.

A szolgálat képviselője válaszában elmondta, hogy mivel Magyarországnak nincs saját külképviselete La Pazban, ezért az EU ottani delegációja kíséri figyelemmel Tóásó Előd európai állampolgár ügyét, és tartja azt folyamatosan napirenden. A decemberi ENSZ-véleményt a bolíviai kormány szóvivője hivatalosan visszautasította, azzal indokolva, hogy Bolíviában az előzetes letartóztatás leghosszabb ideje meghosszabbításra került 18-ról 36 hónapra. „Ez a magyarázat viszont gyenge lábakon áll, hiszen 2012 áprilisában Tóásó Előd esetében a 36 hónap is lejár” – hívta fel a figyelmet Gál Kinga.

Gál Kinga szerint fontos fejlemény, hogy a Tóásó-ügy egyre gyakrabban szerepel a nemzetközi fórumokon. A külügyi szolgálat vezetője ugyanis elmondta, hogy az EU-delegációk vezetői felhozták a kérdést a bolíviai szenátus elnökével való megbeszélés során; februárban pedig az EU és az Amerikai Államok Szervezete közötti párbeszéd alkalmával szintén felmerült Tóásó Előd ügye.

Az EKSZ képviselője ígéretet tett Gál Kingának arra, hogy napirendre veszik Tóásó Előd ügyét, amikor Bolívia külügyminisztere március végén Brüsszelbe látogat, és találkozik Catherine Ashton külügyi főképviselővel. „A találkozó időpontja igen aktuálissá teszi a kérdést, ezért remélem, hogy előrelépés történik majd az ügyben” – hangsúlyozta a néppárti képviselő.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.