Négy hónap után lemondott a miniszterelnök

PR

2012. február 25., szombat 09:59

Lemondott Haiti miniszterelnöke pénteken, mindössze négy hónappal hivatalba lépése után, politikai bénultságba taszítva a koldusszegény közép-amerikai országot.

Michel Martelly államfő elfogadta Garry Conille lemondását, és azt ígérte, hogy „gyorsan” jelöl új miniszterelnököt. Martelly közölte, hogy biztosította a külföldi partnereket, hogy intézkedéseket tettek „az állam normális működésének érdekében”. Több havi politikai válság után a parlament tavaly októberben hagyta jóvá Conille miniszterelnöki kinevezését. A 2011 májusában beiktatott, s parlamenti többséggel nem rendelkező államfő előzőleg már két jelöltet nevezett meg, de mindketten elbukták a szavazást.

A 45 éves Conille lemondásának előzményeként politikai küzdelem robbant ki az államfő és a miniszterelnök között amiatt, hogy Conille vizsgálatot akart indítani az elődje által odaítélt, 300 millió dollár értékű újjáépítési szerződések ügyében. Komoly súrlódást okozott az is, hogy a szenátus vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy egyes kormánytagok, köztük az államfő rendelkezik-e más állampolgársággal. Conille támogatásáról biztosította a vizsgálatot, amivel elszigetelődött a kormányon belül.

A haiti törvények értelmében a kormányzat magas rangú tisztségviselői nem rendelkezhetnek kettős vagy többes állampolgársággal. A jelenlegi vezetők közül sokan éltek korábban külföldön, s az államfőt például azzal gyanúsítják, hogy amerikai és olasz állampolgársága is van. Az új miniszterelnök kinevezése hónapokig elhúzódó folyamat lehet, ami annál inkább is aggasztó, mert több mint két évvel a fővárost, Port-au-Prince-t és az ország egy részét romba döntő, kétszázezer életet kioltó földrengés után az újjáépítés vontatottan halad. Még mindig több mint félmillió ember él sátortáborokban a fővárosban, s az utcákat törmelék és szemét borítja.

A végzettségére nézve orvos és korábban az ENSZ fejlesztési szakértőjeként dolgozó Conille népszerű volt az újjáépítési erőfeszítéseket támogató nemzetközi közösségben és külföldi adományozók körében. Távozása még inkább elbátortalaníthatja az adományozókat, akik 4,5 milliárd dollárt ajánlottak fel, de a megígért pénznek mindeddig csak a felét folyósították.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.