Négymilliárd dollár az afgán hadseregnek?

tt

2012. március 22., csütörtök 13:35, frissítve: csütörtök 13:40

A NATO évi 4,1 milliárd dollárral fogja támogatni az afgán hadsereget, miután a nemzetközi biztonsági erő harcoló alakulatai 2014 végén elhagyják az országot – állította Hamid Karzai afgán elnök egy csütörtöki beszédében, mintha már kész tény lenne az erről szóló megállapodás a katonai szövetséggel.

A összeg, amelyet Karzai említett egy „első becslés” arra vonatkozóan, hogy a nemzetközi közösség milyen mértékben támogatja majd az afgán biztonsági erőket. A végleges összeget az Afganisztánról szóló májusi chicagói NATO-csúcson határozzák majd meg - jegyezte meg egy Kabulban szolgálatot teljesítő, meg nem nevezett nyugati tisztségviselő.

Egy másik forrás ehhez hozzátette, hogy egyes szövetséges országok nem hajlandók hozzájárulni ehhez az összeghez.

„A nemzetközi közösség – az Egyesült Államok, európai és más országok vezetésével 2014 után tíz éven át évi 4,1 milliárd dollárt fog fizetni hadseregünknek és a többi fegyveres testületünknek. Elfogadjuk és megköszönjük ezt a pénzt, de kérdéseink vannak hozzájuk, amelyeket a védelmi miniszter fel is tett levélben az amerikai hatóságoknak és a NATO-nak. Afganisztánnak nem csak arra van szüksége, hogy fizetést tudjon adni fiainak. Erre egyszer önállóan is képes lesz” – jelentette ki Karzai egy katonai akadémia tisztavató ünnepségén.

„Afganisztánnak védelmi ereje megerősítése érdekében radarokra, légvédelmi rendszerekre, légierőre, harci- és szállítógépekre, helikopterekre és más modern felszerelésre is szüksége van. Ha az Egyesült Államok és a NATO nekünk adja ezt a pénzt, akkor azért elfogadja majd, ha más országoktól vásárolunk repülőgépeket?” – tette fel a kérdést.

Karzai közölte: kormánya nagyítóval fogja vizsgálni az Egyesült Államokkal kötendő stratégiai megállapodás tervezetét. Ismét leszögezte, hogy csak olyan megállapodásba mennek bele, amely tiszteletben tartja az ország szuverenitását.

A stratégiai megállapodásra vonatkozó tárgyalások többször elakadtak az utóbbi hónapokban, mert Karzai nagyobb ellenőrzési jogot követelt az országnak a 2014 után is maradó amerikai erők fölött. Azonban mind az afgán, mind az amerikai tisztségviselők hangoztatják, hogy szeretnék, ha a májusi chicagói csúcson már alá lehetne írni a megállapodást.

Az afgán biztonsági erők finanszírozása a Kabul és a NATO közötti tárgyalások egyik legjelentősebb vitapontja. A NATO nem akarja, hogy kivonulása után az ország polgárháborúba és káoszba süllyedjen, ezért nem akarja csak a saját biztonsági erejére bízni Afganisztánt.

A NATO gerincét alkotó Egyesült Államok sokáig amellett kardoskodott, hogy Afganisztán növelje fegyveres erőinek létszámát 352 ezerre, de egy ideje már azt kéri Kabultól, hogy ezt a célszámot - pénzügyi okból, az ország stabilitását veszélyeztető költségvonzat miatt - szállítsák le 230 ezerre.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.