Négyszer annyi ment el kampányra, mégis vesztett

NT

2012. június 2., szombat 09:29, frissítve: szombat 12:11

Egy belgrádi napilap összesítése a szerbiai elnökválasztás második fordulója előtt Boris Tadić négy és félszer többet költött televíziós választási reklámokra, mint ellenfele, Tomislav Nikolić, mégis elvesztette a választást.

A Danas című belgrádi napilap szombaton internetes oldalán azt írta, hogy Boris Tadić volt államfő legalább 787 ezer eurót költött tévés választási hirdetésekre és fizetett műsorokra, míg a választás győztese, Tomislav Nikolić 4,5-szer kevesebbet, közel 180 ezer eurót.

A lap a szerbiai műsorszórási ügynökség május 7–17-ig tartó időszakra vonatkozó jelentése alapján készítette el összesítését, a legalacsonyabb reklámárakkal számolva. Mivel a napszaktól és az időponttól függően a percdíj 30 és 200 euró között mozog, a reklámcélokra költött összeg ténylegesen ennek akár a duplája is lehet.

A Danas szerint Boris Tadić valamivel kevesebbet szerepelt a tévében, mint Tomislav Nikolić, de kampányfilmjeit összességében 8,5 órán át láthatták a tévénézők, míg Nikolićra két óránál kevesebb idő jutott. Mindent egybevetve a választás vesztesére tíz százalékkal több idő jutott az elektronikus médiában, mint a győztesre.

Tomislav Nikolić egyébként olyan Szerbiát akar, amely egyenrangú tagja az Európai Uniónak, s amely sosem adja fel szuverenitását, területi egységét vagy Koszovót. A politikus csak néhány éve szakított a háborús bűnök vádjával a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt álló, szélsőséges Vojislav Šešeljjel.

A szerbiai lapok szerint Tomislav Nikolić elnökválasztási győzelme a korábbinál több lehetőséget teremt az új kabinet lehetséges összetételére. A belgrádi lapok kedden azt találgatták, hogy politikai társbérlet következik-e vagy nagykoalíció alakul majd a balkáni országban.

Ismert, Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Tomislav Nikolićnak Szerbia köztársasági elnökévé történt megválasztása alkalmából. A magyar miniszterelnök elmondta, hogy arra számít, hogy Tomislav Nikolićcsal is megtalálja majd „az együttműködés sikeres hangját és témáit”.

Beszámoltunk arról is, hogy az Európai Unióhoz való közeledés, illetve az uniós tagság megszerzését célzó erőfeszítések folytatására szólították fel a brüsszeli székhelyű szervezet vezetői Szerbia megválasztott, új elnökét.

„Tomislav Nikolić egykori csetnik vajda pozíciója azért nem bántja az EU-ba törekvő szerbek szemét, mivel a mozgalmát teljes mértékben rehabilitálták, és hallgatnak a súlyos bűncselekményeikről” – fogalmazott Sokcsevits Dénes történész. Az MNO interjúját itt olvashatja.

Forrás: MNO,MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.