Négyszer annyi ment el kampányra, mégis vesztett

NT

2012. június 2., szombat 09:29, frissítve: szombat 12:11

Egy belgrádi napilap összesítése a szerbiai elnökválasztás második fordulója előtt Boris Tadić négy és félszer többet költött televíziós választási reklámokra, mint ellenfele, Tomislav Nikolić, mégis elvesztette a választást.

A Danas című belgrádi napilap szombaton internetes oldalán azt írta, hogy Boris Tadić volt államfő legalább 787 ezer eurót költött tévés választási hirdetésekre és fizetett műsorokra, míg a választás győztese, Tomislav Nikolić 4,5-szer kevesebbet, közel 180 ezer eurót.

A lap a szerbiai műsorszórási ügynökség május 7–17-ig tartó időszakra vonatkozó jelentése alapján készítette el összesítését, a legalacsonyabb reklámárakkal számolva. Mivel a napszaktól és az időponttól függően a percdíj 30 és 200 euró között mozog, a reklámcélokra költött összeg ténylegesen ennek akár a duplája is lehet.

A Danas szerint Boris Tadić valamivel kevesebbet szerepelt a tévében, mint Tomislav Nikolić, de kampányfilmjeit összességében 8,5 órán át láthatták a tévénézők, míg Nikolićra két óránál kevesebb idő jutott. Mindent egybevetve a választás vesztesére tíz százalékkal több idő jutott az elektronikus médiában, mint a győztesre.

Tomislav Nikolić egyébként olyan Szerbiát akar, amely egyenrangú tagja az Európai Uniónak, s amely sosem adja fel szuverenitását, területi egységét vagy Koszovót. A politikus csak néhány éve szakított a háborús bűnök vádjával a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt álló, szélsőséges Vojislav Šešeljjel.

A szerbiai lapok szerint Tomislav Nikolić elnökválasztási győzelme a korábbinál több lehetőséget teremt az új kabinet lehetséges összetételére. A belgrádi lapok kedden azt találgatták, hogy politikai társbérlet következik-e vagy nagykoalíció alakul majd a balkáni országban.

Ismert, Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Tomislav Nikolićnak Szerbia köztársasági elnökévé történt megválasztása alkalmából. A magyar miniszterelnök elmondta, hogy arra számít, hogy Tomislav Nikolićcsal is megtalálja majd „az együttműködés sikeres hangját és témáit”.

Beszámoltunk arról is, hogy az Európai Unióhoz való közeledés, illetve az uniós tagság megszerzését célzó erőfeszítések folytatására szólították fel a brüsszeli székhelyű szervezet vezetői Szerbia megválasztott, új elnökét.

„Tomislav Nikolić egykori csetnik vajda pozíciója azért nem bántja az EU-ba törekvő szerbek szemét, mivel a mozgalmát teljes mértékben rehabilitálták, és hallgatnak a súlyos bűncselekményeikről” – fogalmazott Sokcsevits Dénes történész. Az MNO interjúját itt olvashatja.

Forrás: MNO,MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.