Nem akar a tárgyalásán részt venni a párizsi merényletek fő gyanúsítottja

MTI

2018. február 6., kedd 15:30, frissítve: kedd 15:52

Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i párizsi terrortámadások feltételezett fő szervezője nem kíván részt venni brüsszeli büntetőperének utolsó tárgyalási napján – közölte kedden a gyilkossági kísérlet ügyében eljáró belga bíróság.

A hétfőn kezdődött per csütörtökön folytatódna a belga fővárosban. Luc Hennart, a bírói testület elnöke arról számolt be közleményében, hogy az utolsó tárgyalási napra Abdeslam távollétében fog sor kerülni.

Abdeslam hétfőn közölte, hogy nem fog válaszolni a kérdésekre, és a vádirat ismertetésekor sem volt hajlandó felállni. „Jogom van hallgatni […], de ez nem tesz bűnössé. Vannak kézzelfogható és tudományos bizonyítékok, azt akarom, hogy azok alapján ítéljenek meg” – mondta a 28 éves férfi, mielőtt visszaszállították a Párizshoz közeli börtönbe, ahol őrizetben tartják.

A rendőrség 2016 márciusában, néhány nappal a brüsszeli robbantások előtt házkutatást tartott a belga főváros Forest nevű kerületében egy lakásban, amely – mint később kiderült – a párizsi terrortámadások óta szökésben lévő Abdeslam búvóhelyéül szolgált. A művelet során tüzet nyitottak a rendőrökre, akik a lakásban tartózkodó három férfi közül egyet agyonlőttek, a két másiknak viszont sikerült elmenekülnie. A lövöldözésben négy rendőr megsebesült, a szökevényeket nem sokkal később elfogták.

Abdeslam társa, Soufien Ayari jelen lesz csütörtökön, ellene ugyancsak gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás Belgiumban.

Az ügyészség képviselője elmondta, hogy ha bűnösnek találják őket, akár 20 év börtönt is kiszabhatnak a vádlottakra.

 

A francia fővárosban 2015. november 13-án hét helyszínen követtek el merényleteket. A 130 ember halálát követelő terrorcselekmények tettesei közül korábban többen is Brüsszelben éltek. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.