Nem csak Magyarországon dühöngött a vihar

WL

2012. július 6., péntek 11:17

Sok millió koronás anyagi károkat és közlekedési problémákat okoztak azok a szélviharok, amelyek péntekre virradóra söpörtek végig Észak- és Közép-Csehországon.

Néhány helyen óránként több mint 50 milliméternyi csapadék hullott, amit a helyi patakok vagy csatornák nem tudtak gyorsan elvezetni.

A közszolgálati rádió jelentése szerint Észak-Csehországban több száz háztartás maradt villanyáram nélkül, mert a vihar megrongálta a magasfeszültségű vezetékeket. A szél sebessége helyenként elérte a 90-100 kilométert óránként; a vihar háztetőket sodort el, fákat, villanyoszlopokat döntött ki, amelyek számos helyen eltorlaszolták a közutakat, így reggel több helyen is fennakadások voltak a közlekedésben. A viharos szél a régióban több mint egy tucat személyautót sodort az árokba az éj folyamán utasaival együtt, amelyeket a tűzoltóknak kellett kimenteniük szorult helyzetükből.

Litomerice mellett megszakadt a forgalom a Németország felé vezető R10-es gyorsforgalmi úton, mert a lezúduló esővíz három helyen is teljes egészében elöntötte a sztrádát.

Az Óriás-hegységben (Krkonose) egy gyermektábort is ki kellett üríteni az éjjel, mert a völgybe lezúduló víz elöntötte a sátrakat, és veszélyes helyzet alakult ki. Ezen a vidéken legalább öt helyi vasútvonalon áll a forgalom, mert meg kell tisztítani a síneket a lehullott faágaktól, illetve szikláktól, kövektől – közölte a Novinky hírportál.

A kelet-csehországi Hradec Královéban két személy megsérült, amikor rájuk esett egy nagyobb letört faág. A biztosítók szerint sok a megrongált személygépkocsi is. A vihar miatt csütörtökön este megszakadt a város közelében zajló Rock For People zenei fesztivál programja is.

A kora reggeli hírek szerint legalább 100-150 ház pincéje megtelt vízzel, s a tűzoltók beavatkozására van szükség.

Magyarországon országszerte több mint hatvanszor riasztották a katasztrófavédőket a csütörtök esti vihar miatt. A heves zivatar és az erős szél fákat döntött ki és ágakat szakított le. Bővebben>>>

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.