Nem enged az elnök az ellenzéknek

tt

2012. április 23., hétfő 08:56, frissítve: hétfő 11:12

Thein Szein mianmari elnök hétfőn közölte, hogy Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezető kérése ellenére nem áll szándékában megváltoztatni az új parlamenti képviselők esküjének szövegét.

A japán látogatáson tartózkodó elnök a Kyodo tokiói hírügynökség jelentése szerint újságírók előtt azt is kijelentette, hogy „nem lesz fordulat Mianmar demokratizálódási folyamatában”.

A Nobel-békedíjas ellenzéki politikus és pártjának (Nemzeti Liga a Demokráciáért, NLD) képviselői, akik az április 1-jei választáson jutottak mandátumhoz, nem hajlandók a 2008-as alkotmány „megóvására” esküdni, mert éppen az a törekvésük, hogy az ország új alkotmányt fogadjon el. Azt javasolják, hogy a „megóvás” helyett a „tiszteletben tartást” használják az esküszövegben.

A hatályos alkotmány hatalmas jogkört biztosít a hadseregnek, és az aktív állományú katonák számára tartja fenn a parlament alsó és felső háza képviselői helyeinek mintegy egynegyedét.

Aung Szan Szú Kji bejelentette, hogy ő és a liga tagjai nem vesznek részt a parlament első, hétfői ülésén. Thein Szein kijelentette: a másként gondolkodó politikusnak joga van távol maradni a parlamenti üléstől, mindazonáltal ő „szívesen látja” ott. „Együtt szeretnénk vele működni, hogy egy irányba haladjunk a nép érdekeinek szolgálatában” – mondta, kizárva „bármilyen fordulatot a jelenlegi demokratizálódási folyamatban”.

A 2011 márciusában hatalomra került új mianmari vezetés bátorította Szú Kjit a legális politikai életbe való visszatérésre, szabadon engedett több száz politikai foglyot, és megkezdte a tárgyalásokat a lázadó etnikai kisebbségekkel.

A japán miniszterelnökkel tartott szombati tárgyalásán Thein Szein hangsúlyozta, hogy az egykori Burma „a demokratizálódásra, a lakosság jogainak védelmére és a megbékélési folyamat továbbvitelére koncentrálva” folytatja a reformokat. Arra a kérdésre, hogy felajánl-e miniszteri tárcát az ellenzéki pártvezetőnek, az államfő azt felelte, hogy az alkotmány nem teszi lehetővé a parlamenti képviselők számára, hogy miniszteri funkciót töltsenek be.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.