Nem engedik vissza a megbuktatott elnököt

BL

2012. május 2., szerda 12:19

A bissau-guineai junta kijelentette, hogy elfogadja a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) minden követelését, leszámítva az április 12-én államcsínnyel megdöntött Raimundo Pereira ideiglenes elnök visszatérését a hatalomba.

„Minden pontban egyetértettünk az ECOWAS-szal, kivéve Raimundo Pereira visszatérésének a kérdését” – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Daba Na Walna alezredes, a junta szóvivője. Az ECOWAS hétfőn azzal vádolta meg a junta vezetőjét, Antonio Indjai tábornokot, hogy visszautasította a nyugat-afrikai szervezet döntését, miszerint ECOWAS-katonák felügyeljék az átmenetet, és azonnali szankciókat jelentett be.

Raimundo Pereirát a hadsereg az államcsíny napján vette őrizetbe Carlos Gomes Junior volt kormányfővel együtt. A két férfit április 27-én elengedték, és ők Abijanba, Elefántcsontpart gazdasági fővárosába utaztak. Pereira január óta látta el az ügyvezető elnöki tisztséget, miután az ország törvényesen megválasztott elnöke, Malam Bacai Sanha elhunyt. Gomes Junior a puccs idején a második elnökválasztási fordulóra készült, amelynek a fő esélyese volt.

„Azt kértük az ECOWAS-tól, hogy adjon nekünk egy kicsivel több időt” – mondta a szóvivő, arra hivatkozva, hogy a kérdés belső vitát igényel. Az ECOWAS-egységekkel kapcsolatban, amelynek első katonái eredetileg már vasárnap megérkeztek volna Bissauba, de érkezésüket késleltették, a szóvivő közölte: az ECOWAS-erők parancsnoka Bissauban van. „Szakértőkkel jövőbeli felvonultatási helyük kiválasztásán dolgozunk” – mondta.

Az átmenet idejére megválasztandó ideiglenes államfővel kapcsolatban Na Walna kijelentette, hogy a volt kormányzópárt, a Guinea (Bissau) és a Zöld-foki-szigetek Afrikai Függetlenségi Pártja (PAIGC) utasította el a junta és az egykori ellenzéki pártok által a múlt héten javasolt Manuel Serifo Nhamadjo jelölését. Az egykori kormánypártból kivált Nhamadjo, aki az államcsíny előtt ideiglenes parlamenti elnök volt, nem vállalta el a jelölést, arra hivatkozva, hogy az „túllép a törvényesség keretein”.

Az elnökválasztás márciusi 18-i, első fordulója után Nhamadjo egyike volt annak az öt jelöltnek, aki kétségbe vonta Gomes Junior győzelmét, és megtagadta, hogy induljon az április 29-én kitűzött második fordulóban, amely végül a puccs miatt elmaradt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.