Nem hagyja magát az osztrák belügyminiszter

MTI

2016. február 20., szombat 18:50

Az osztrák belügyminiszter visszautasította szombaton az Európai Unió migrációs biztosának levelét, amelyben az bírálta a Bécs által a migránsok belépésére szabott szigorú napi kvótákat.

„Bizonyára köztudott, hogy Ausztria nem az EU külső határán fekszik, s ennélfogva nem az első biztonságos ország, ahová ezek az emberek belépnek – jelentette ki Johanna Mikl-Leitner az APA osztrák hírügynökségnek. – Ha mindenki betartaná a levélben foglaltakat, Ausztriának semmilyen gondja nem lenne. A levelet nyilvánvalóan téves címre küldték.”

Az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagjának, Dimitrisz Avramopulosznak írt válaszában, amelyet az APA rendelkezésére bocsátott, a belügyminiszter úgy vélekedik, hogy szemrehányásait a biztosnak inkább azokba a biztonságosnak számító országoknak kellett volna elküldenie, amelyeken a migránsok áthaladnak, mielőtt az osztrák határra érkeznének.

Éles bírálat

A Mikl-Leitnernek címzett csütörtöki levelében Avramopulosz élesen bírálta azt előző nap bejelentett bécsi döntést, amely szerint a továbbutazókkal együtt naponta legfeljebb 3200 migráns léphet be Ausztriába, és a déli határnál – a Szlovénia felől érkező migránsok részéről – maximum 80 menedékkérelmet lehet majd benyújtani.

Ezt a kettős kvótát Bécs pénteken léptette hatályba. A belügyminiszter közlése szerint ha ezeket a számokat átlépnék, a hatóságok átmenetileg leállítják a menedékkérők beengedését. A benyújtható menedékkérelmekre meghatározott 80-as felső korlát ugyanakkor csak a határ menti ügyintézésre vonatkozik, az ország többi részén több kérelem is beadható lesz.

Jogi kötelesség a befogadás

Egy ilyen döntés alkalmazása „nyilvánvalóan összeegyezhetetlen” az európai és a nemzetközi joggal – hangsúlyozta levelében az uniós biztos, hozzátéve, hogy „Ausztriának jogi kötelessége minden, a területén és határain benyújtott menedékkérelmet befogadni”.

Ausztriában 2015-ben a belügy adatai szerint mintegy 90 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be, háromszor annyit, mint 2014-ben. A 8,5 milliós ország a lakosság arányában messze a legtöbb menedékkérőt fogadta az Európai Unióban. Emellett közel tízszer ennyi migráns haladt át a területén, főleg Németországba és Svédországba igyekezve.

Ausztria a héten tovább szigorította határainak ellenőrzését, és jelezte, hogy idén legfeljebb 37,5 ezer menedékkérőt akar befogadni.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.