Nem jön Magyarországra Ferenc pápa

MTI

2016. május 21., szombat 19:24

Ferenc pápa Dominik Duka bíborost, prágai érseket nevezte ki különleges küldöttévé a Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából július 9-én Szombathelyen tartandó ünnepi szentmisére – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata szombaton az MTI-vel.

A Szent Márton-év központi eseménye a szombathelyi egyházmegyében a Szent Márton-találkozó lesz július 9–10-én. A nemzetközi programra a szervezők az egész Kárpát-medencéből várják a Szent Márton-plébániákat. A kétnapos rendezvényt megnyitó szentmisén részt vesznek az MKPK tagjai.

Az MKPK Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából hirdette meg a Szent Márton-évet, a kormány pedig tavaly márciusban nyilvánította emlékévvé 2016-ot.

Az emlékévben sok tudományos, kulturális és lelkiségi programot szerveznek, többségüket Szombathelyen és Pannonhalmán.

A Szent Márton-év szombathelyi programjait ismertető, február 23-i sajtótájékoztatón Veres András, az MKPK elnöke azt mondta, egyelőre nem adták fel a reményt, hogy Ferenc pápa esetleg ellátogat Szombathelyre, hozzátéve, hogy továbbra sem tud végleges döntésről beszámolni, az idő előrehaladtával pedig egyre kisebb egy idei magyarországi pápalátogatás esélye.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.