Nem kaphatott volna menedéket Belgiumban Puigdemont

Kuthi Áron

Kuthi Áron

2017. november 1., szerda 15:44, frissítve: szerda 20:28

Veszélyes precedenst teremthetett volna, ha komolyan felmerül Belgiumban, hogy menekültstátust ajánl a madridi kormány által leváltott katalán kormányfőnek. Ugyan Carles Puigdemont látszólag emiatt utazott Brüsszelbe, valójában a lehető legnagyobb médianyilvánosságot szerette volna megszerezni. Már az is gyanús lehetett a figyelmes hírolvasónak, hogy egy hivatalban lévő belga tárcavezető ajánlotta fel neki a lehetőséget. Theo Francken az ország flamand részét képviselő integrációs miniszter, ha másnak nem, hát neki mindenképpen tudnia kell, hogy egy uniós ország nem adhat politikai menedékjogot más EU-s tagállam polgárának, hiszen ezzel elismerné, hogy a kérelmező otthonában nem működik az igazságszolgáltatás, és alapvető jogok sérülnek. Hogy a miniszter mégis ezzel az ajánlattal állt elő, az pártja és a katalán szeparatisták közötti szoros szálaknak tudható be. Az Új Flamand Szövetség ugyanis a belga szövetségi állam felbomlását és az önálló Flandria létrehozását szorgalmazza, úgy, mint a katalán önállósodás hívei Katalónia elszakadását. 

A Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont és öt minisztere – miközben a Madriddal szembeni csendes ellenállásra kérték a katalánokat – kedden megkapták bírósági idézésüket, és az október 1-jei függetlenségi népszavazásra költött közpénz megtérítésére kötelezték őket. A politikusok személyi szabadsága igencsak korlátozott, péntekig mindenképpen meg kell jelenniük a madridi központi büntetőbíróságon, mert ha ezt nem teszik meg, elrendelik előállításukat, ebben az esetben európai elfogatóparancs kiadása is elképzelhető. Ügyükben lázadás, zendülés, hűtlen kezelés címen van folyamatban vizsgálat. Két volt miniszter időközben már visszatért hazájába. 

Bár a Mariano Rajoy spanyol néppárti kormányfő vezette kormány és az autonómiájától megfosztott Katalónia között kialakult krízisben még egyáltalán nem látszik a megoldás, a feszültség láthatóan csökken. Puigdemont kedden azt is kijelentette, hajlandó elfogadni a december 21-re, csütörtökre kitűzött rendkívüli választást. Ez madridi forgatókönyv szerint az első lépés lenne a konszolidáció útján ahhoz, hogy egy más felállású helyi vezetés kezébe újra át lehessen majd adni az önrendelkezés jogköreit. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A lakosság függetlenedési hajlandóságának mértékét tehát legközelebb decemberben lehet lemérni, a szándék – legalábbis a hatalmától megfosztott vezetésben – mindenesetre megvan erre. Ez abból is látszik, hogy  a katalán kormány nemrég szakértőket küldött Észtországba, hogy a balti országban fejlesztett virtuális pénzt tanulmányozzák. A gondolat az, hogy egy virtuális átutalási-elszámolási rendszer beindításával el lehetne szakadni a spanyol pénzügyi rendszertől. De az eurócsoport elnöke, Jeroen Dijsselbloem jó előre leszögezte, hogy az eurónak nem lehet alternatívája egyetlen eurót használó országban sem. 

Miközben a hatalom nélküli katalán vezetés az EU igazgatási központjában időzik, azért odahaza is történnek dolgok. Kedden a spanyol rendőrség nyolc kormányzati helyiséget szállt meg, ahol az illegális népszavazással kapcsolatos dokumentumokat foglaltak le. 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.02.

A szerkesztő ajánlja

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.