Nem kell aggódniuk a kölni nőknek

MTI

2016. január 8., péntek 11:50, frissítve: péntek 16:37

A német rendőrség fokozza a biztonsági intézkedéseket, válaszul a Kölnben szilveszterkor történt tömeges molesztálásokra – közölte Thomas de Maiziére belügyminiszter egy pénteki lapinterjújában.

A politikus a Rheinische Post című düsseldorfi újságnak nyilatkozva hangsúlyozta, mindent meg kell tenni azért, hogy a jövőben ne forduljanak elő hasonló esetek. A belügyi tárcavezető a megelőző felvilágosítást, a gyülekezésre alkalmas tereken a térfigyelő kamerák számának növelését, a rendőrök nagyobb utcai jelenlétét és a kemény büntetéseket említette az intézkedések között. Mint mondta, mindehhez „természetesen” hozzátartozik az is, hogy Németországból ki fogják utasítani azokat a külföldieket, akik komolyabb bűncselekményeket követnek el.

Ugyanakkor a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lapnak nyilatkozva a miniszter óva intett attól, hogy a rendőrség „öncenzúrát” alkalmazzon az olyan támadásokkal kapcsolatban, amelyeket migránsok követhettek el. A migránsok általános gyanú alá helyezése éppen úgy helytelen, mint ahogy helytelen a bűnözők származásának tabutémává tétele is – mondta Maiziére, aki szerint nem szabad, hogy a hallgatás spirálja alakuljon ki, és különösen az nem, hogy ez a rendőrségtől induljon ki. Ha a bűncselekmények elkövetőinek migrációs vagy menekültügyi hátterük van, azt nem szabad elhallgatni – mondta a belügyminiszter.

Garantált lesz a biztonság

A rendőrségi szakszervezet (GdP) észak-rajna–vesztfáliai vezetőjének meggyőződése, hogy a bő egy hónap múlva esedékes kölni utcai karneválon a biztonság garantált lesz, és nem fognak előfordulni a szilveszterihez hasonló erőszakos cselekmények – olvasható a Neue Osnabrücker Zeitung című lap pénteki számában.

„A nők aggodalom nélkül tudnak majd Kölnben mozogni”

– hangsúlyozta Arnold Plickert. Mint mondta, a rendőrség egészen másképp fogja megtervezni utcai jelenlétét, és elegendő munkatársat fog a helyszínre vezényelni. A „karnevál idején nem 80, hanem talán több száz rendőr is” lesz majd a téren – tette hozzá.

Politikailag kényes ügy

A Kölner Stadt-Anzeiger című újság egyik pénteki jelentése szerint a kölni rendőrség illetékesei szándékosan titokban tartották a főpályaudvar környéki zaklatások elkövetőinek származását. A lap arról írt, hogy a rendőrség vezetői számára nyilvánvalóan már szilveszter éjjel világos volt, hogy a nagyjából száz igazoltatott férfi között sok a szíriai, iraki és afganisztáni menekült, akik csak rövid ideje élnek Németországban.

Kritikus tömeg
„Először azt mondták, nem frissen érkezett menekültek voltak az elkövetők, inkább pár éve itt lébecoló (mit ad Isten, munkanélküli) bevándorlók lehettek az elkövetők, de most már azt is tudjuk, legalább heten közülük tavaly érkeztek a kontinensre. Egyébként egyáltalán nem fontos, mikor érkezett Európába ez a randalírozó csőcselék. Ha évekkel ezelőtt jöttek, annál inkább bizonyítják, hogy egyáltalán nem működik az integráció, a másság nem mindig szép, hanem komoly közbiztonsági és egyéb kockázatot rejt magában. Ha frissen jöttek, elég annyit mondani, nem pont így szokták kifejezni a befogadásért érzett hálát.” Lukács Csaba csütörtöki vezércikkét az alábbi linken olvashatja.

A rendőrség illetékes szolgálati csoportjának vezetője a Kölner Stadt-Anzeiger értesülése szerint szándékosan azért nem nevezte meg az igazoltatott férfiak származását, mert az számára „politikailag kényes” ügynek tűnt. Az újság megkeresésére a rendőrség sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem akarta ezt az információt.

Nem volt elég információ

A Német Újságíró-szövetség (DJV) elnöke pénteken bírálta a rendőrség „félretájékoztatási” politikáját. „A közvéleménynek joga van az átfogó tájékoztatáshoz” – húzta alá Frank Überall. Botrányosnak nevezte, hogy a kölni rendőrfőnök egyetlen további kérdésre sem akar válaszolni az ügyben, s azzal vádolta meg a főrendőrt, hogy ez idáig csak hamis vagy hiányos információkat közölt a kérdésben.

A DJV elnöke sajnálatosnak nevezte azt is, hogy a belügyminiszter sem szolgált elegendő információval. Ha kiderül, hogy az elkövetők Németországban élő külföldiek voltak, akkor a rendőrségnek nincs joga visszatartani ezt az információt.

„Az újságírók dolga lenne, hogy felelősen kezeljék ezt az adatot”

– hangsúlyozta Frank Überall.

Gabriel: Otthon bűnhődjenek!

A külföldi bűnözőknek hazájukban kellene letölteniük a büntetésüket – jelentette ki pénteken Sigmar Gabriel német szociáldemokrata vezető, alkancellár a szilveszter éjjel több városban elkövetett tömeges szexuális támadásokkal összefüggésben. A politikus a Bild német napilapnak nyilatkozva sürgetett kemény állami fellépést az elkövetőkkel szemben, s annak lehetőségét is megfontolandónak mondta, hogy a bűnelkövető menedékkérőket hazatoloncolják.

„Miért fizessék német adófizetők külföldi bűnözők büntetés-végrehajtási költségeit?”

– tette fel a kérdést a szociáldemokrata politikus, aki szerint az elrettentő ereje is nagyobb annak, ha valakinek azzal kell szembenéznie, hogy otthon kell letöltenie a büntetését egy német börtön helyett. Az alkancellár arra is rámutatott, hogy hatékonyabbá és gyorsabbá kell tenni a kitoloncolásokat. Ha egy ország például vonakodik visszafogadni elítélt állampolgárát, akkor Gabriel szerint választás elé kell állítani: vállalja a felelősséget állampolgáraiért vagy kevesebb fejlesztési támogatást kap.

A CDU is szigorítana

A legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) is a törvények szigorítását szorgalmazza. „A közbiztonságra és közrendre leselkedő jelentős veszély” esetén bővítenék a megfigyelési jogköröket, emellett pedig az a menedékkérő vagy menekült, akit letöltendő szabadságvesztésre ítélnek, elveszítené a menekültstátushoz való jogot.

Peter Tauber, a CDU főtitkára felszólította a szociáldemokratákat, hogy támogassák a szükséges, de népszerűtlen intézkedéseket is. „Olyan nincs, hogy mindig a CDU felelős a kemény és nehéz döntésekért, a szociáldemokraták pedig elosztják a finom falatokat. Így nem működhet egy nagykoalíció” – bírálta a kisebbik kormánypártot Tauber.

Szíriaiak erőszakoltak meg két tinédzsert Németországban

Őrizetbe vettek három szíriait, akiket azzal gyanúsítanak, hogy két tinédzsert megerőszakoltak szilveszter éjjel Friedlingenben. A hatóságok közlése szerint nem menedékkérőkről van szó.

Kölnben szilveszter éjszakáján mintegy ezer „arab és észak-afrikai kinézetű” fiatalember csoportokra oszolva nőket támadott meg – migránsok is voltak köztük. A német rendőrséghez azóta már több mint száz feljelentés érkezett. Németország más városaiban, sőt Svájcban és Ausztriában is történtek hasonló incidensek.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.