Nem kell agytröszt a külügynek - Magyar Nemzet

Nem kell agytröszt a külügynek

2016. január 26., kedd 09:44, frissítve: kedd 13:37

Stratégiai hiba a Külügyi és Külgazdasági Intézet jogutód nélküli megszüntetése, ugyanis bár jócskán találni a háttérintézmény működésében hiányosságokat, elismert szakmai fórummá vált. Lapunknak nyilatkozó egykori dolgozók, valamint a diplomáciában jártas szakemberek véleménye szerint minden kormányzatnak szüksége van elemzői háttérre, a tudományos munkának pedig folyamatosságra, kiszámíthatóságra.

Felfordulás és idegeskedés lett úrrá a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) alkalmazottai körében múlt csütörtökön, amikor nyilvánosságra került a 73 megszüntetésre vagy beolvadásra ítélt állami intézmény listája. A KKI azok között van, amelyek jogutód nélkül megszűnnének július 1-jétől, bár az intézményvezetők még bevethetik lobbierejüket Orbán Viktor miniszterelnöknél. A KKI a külügyi tárca háttérintézményeként 2014. július 31-én alakult a Magyar Külügyi Intézet jogutódaként. A külgazdasági portfólió viszonylag újnak számít az agytröszt életében, és információink szerint a KKI nem is nagyon mélyült el még ezen a területen. A külgazdaságot amúgy is a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) műveli, ám a két intézmény között szinte semmilyen átjárás és együttműködés nincsen.

Átgondolatlannak tartják

Rácz András, a Magyar Külügyi Intézet egykori munkatársa lapunknak úgy nyilatkozott, egy országnak külpolitikai elemző kapacitásra mindenképpen szüksége van, mert a tudományos munkatársak és a terepen dolgozó diplomaták kiegészítői egymásnak. – Egy külügyi háttérintézmény ideális esetben a folyamatosságot jelenti, arra kell összpontosítania, hogy kormányoktól függetlenül tudományos hátteret tudjon szolgáltatni a végrehajtó szintnek – magyarázta a külügyi szakember, aki jelenleg a Finn Külügyi Intézet kutatója. Rácz András átgondolatlannak tartja, hogy éppen a migrációs válság, az Iszlám Állam fenyegetése, valamint az Európai Unió válságtünetei idején dönt a politikai vezetés a megszüntetés mellett. Szerinte Oroszország geopolitikai helyzete, Irán visszatérése a világpolitikai színtérre, Kína gazdasági gyengélkedése mindenképpen követésre érdemes folyamatok.

Európában számos modell létezik külügyi tudományos intézetek fenntartására. Lengyelországban például állami keretben két ilyen agytröszt is működik, valamint számos alapítvány folytat ilyen tevékenységet. Szlovákiában döntően civil szervezeti alapú kutatói bázisok vannak, amelyek hosszú távra nyernek az államtól működési támogatást konkrét projektek megvalósítására. Litvániában ugyanakkor a legjelentősebb külpolitikai kutatóintézet egyetemi alárendeltségben működik.

Maga a struktúra rossz úgy, ahogy van

Hazánkban a kilencvenes években a Teleki László Alapítvány látta el ezt a fajta feladatot, majd 2007-től az intézet korlátozott önállósággal a külügyi tárca mellett dolgozhatott. 2014-ben az intézet alkalmazottai kormánytisztviselők lettek. Több, lapunknak nyilatkozó szakértő egybehangzó véleménye volt, hogy a folyamatos átalakítás, a kormány-tisztviselői státusból következő fizetési szintek nem nagyon használtak a tudományos munkának. – Ennek a hosszú távon kialakult helyzetnek nincs egyetlen konkrét, könnyen azonosítható felelőse, sem igazgatók, sem kutatók nem tehetők kizárólagosan felelőssé. Nyilván sok mindent lehetett volna jobban csinálni, de látni kell, alapvetően maga a struktúra rossz úgy, ahogy van. A külügyi intézetnek a legfontosabb problémája mindig is az volt, hogy a Bem téri vezetésnek nem volt igazi koncepciója arról, mire is lehetne használni egy ilyen intézetet. A KKI története, úgy tűnik, ezzel a lépéssel véget ér. Innentől el lehet kezdeni gondolkodni azon, milyen legyen majd az új, egyáltalán nem feltétlenül állami külügyi intézet – összegzett Rácz András.

Feledy Botond külügyi szakértő egyetlen szempontot emelt ki lapunknak a megszüntetés hírének kapcsán. Ha valóban nem lesz jogutódja az intézetnek, szerinte fennáll a veszély, hogy sok kutatási, fejlesztési forrástól esik el a terület, mert nem lesz olyan jogi személy, amely EU-partnerségi projektekbe beszállhat.

Kiss J. László egyetemi tanár, a Magyar Külügyi Intézet egykori kutatója abban látja egy ilyen intézmény fontosságát, hogy informális külpolitikát vihet a mindenkori hivatalos külpolitikával párhuzamosan, vagyis olyan személyiségeket hívhat meg előadni, akik bár nem erősítik a magyar politikai érdekeket, de új szemszögből adhatnak rálátást egy-egy területre.

A Vida-villa
A KKI székhelye ingatlannyelven szólva prémium lokációs, vagyis egyedi helyen, különleges értéket képviselő ingatlan. A Gellért-hegy északi lejtőjén elhelyezkedő többszintes neobarokk villát Vida Jenő iparmágnás építtette 1938-ban lányának, benne számos műkinccsel. Pazar kilátás nyílik belőle a városra, kellemes hangulatú kertje sem lebecsülendő érték. A szénbányászatból meggazdagodott Vida Horthy Miklós kormányzó bizalmasává vált, a vészkorszakban a Gestapo elvitte, ám Kistarcsát, majd Auschwitzot is túlélte. A háború alatt a villában egy náci vezérezredes rendezkedett be. Vida Jenő emlékét tábla őrzi a Bérc utcai épületben. (MN)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.26.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.