Nem közeledtek az álláspontok

WL

2012. szeptember 20., csütörtök 23:40, frissítve: péntek 08:34

Nem közeledtek az álláspontok egy közel-keleti atomfegyvermentes övezettel kapcsolatban csütörtökön, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közgyűlésén.

Az ENSZ-hez tartozó bécsi székhelyű szervezet 155 tagállama előtti vitát Irán és Izrael pengeváltása jellemezte.
Eddig sem Irán, sem Izrael nem jelezte részvételét azon a tervezett finnországi konferencián, amelynek a nukleárisfegyver-mentes övezet létrehozásának előkészítése lenne a célja. A konferenciát az eredeti tervek szerint az idén nyáron rendezték volna meg, s a módosított tervek szerint is még az idén létre kellene jönnie.

Irán képviselője, Ali Asgar Szoltaníje a közgyűlésen felszólította Izraelt, hogy csatlakozzon az atomsorompó-szerződéshez (NPT). „A közel-keleti béke és stabilitás ügye nem választható el a (izraeli) nukleáris arzenál jelentette fenyegetéstől” – mondta Szoltaníje.

Izrael, széles körben elterjedt vélekedés szerint, rendelkezik atomfegyverekkel. Ezt Izrael nem erősítette meg, de nem is cáfolja.

Izrael követe, Ehud Azuláj úgy vélekedett felszólalásában, hogy Szíria és Irán jelentik a legnagyobb fenyegetést a térségben a tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozására.

Saul Horev, az izraeli atomenergia-ügyi bizottság vezetője előző nap Bécsben azt mondta, a robbanásveszélyes közel-keleti helyzet nem egyeztethető össze Izrael részvételével a konferencián, s hogy előbb a térség minden országa között meg kell teremteni a békeszerződések és a kölcsönös bizalom rendszerét.

A közgyűlés egyiptomi kezdeményezésre olyan határozatot fogadott el, amely szorgalmazza az atomfegyvermentes övezet kialakítását, és felhívja a régió valamennyi országát, hogy csatlakozzanak az NPT-hez. Egy országot sem említ név szerint, de a régióból egyedül Izrael nem részese az egyezménynek.

Az Egyesült Államok és több nyugati ország tartózkodott a szavazásnál. Robert Wood amerikai követ kijelentette, hogy Washington elkötelezett az atomfegyverek nélküli Közel-Kelet mellett, de egyben úgy látja, hogy Izrael „kipécézése” a kívánttal ellentétes hatást vált ki.

Arab világbeli országok kezdeményezésére a feltételezett izraeli nukleáris program kérdése külön is napirendre került. Ugyanakkor a konferencia érdekében tett gesztusként lemondtak arról, hogy – korábbi évekkel ellentétben – Izraelt bíráló határozatot is kezdeményezzenek a témában.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.